Fotoreportér Práva vyhrál Czech Press Photo

Hlavní cenu 11. ročníku soutěže Czech Press Photo Křišťálové oko udělila mezinárodní porota fotoreportérovi deníku Právo Václavu Jirsovi za snímek z paralympiády v Aténách. Na fotografii zachytil německého cyklistu Ericha Winklera, který skončil v časovce třetí.

Cena Křišťálové oko je udílena fotografii, kterou mezinárodní porota v soutěžních kategoriích hodnotí jak z hlediska novinářského i estetického a která nese významné poselství.

"Vítězná fotografie zobrazuje okamžik vrcholného štěstí a lásky. Štěstí člověka, který zvítězil sám nad sebou, a vzájemnou lásku otce a dětí. Pro silné emoce divák téměř nevnímá závodníkovo tělesné postižení, " těmito slovy se vyjádřila Mezinárodní porota k vítězné fotografii.

"Vítězství jsem nečekal, myslel jsem, že získám ocenění v kategorii Sport," řekl Jirsa. Mezi sportovními snímky dostal Jirsa druhou cenu za sérii fotografií zahrnující i tu vítěznou. Handicapované sportovce fotografuje již od roku 1996. Poznamenal, že zatímco na snímku je vidět, že cyklista nemá pravou ruku, chybí mu i jedna noha. "Jezdí přitom na kole užívaném zdravými sportovci," dodal obdivně.

Křišťálové oko předá prezident

Jirsa obdrží křišťálovou cenu z rukou prezidenta republiky Václava Klause na vernisáži 14. listopadu v Božíkově síni Staroměstské radnice, která zahájí putovní výstavu CZECH PRESS PHOTO 2005. Výstava potrvá na Staroměstské radnici do 30. ledna 2006. Zároveň s oceněním převezme laureát ceny finanční odměnu ve výši 120 tisíc korun.

Porota oznámila i výsledky všech osmi dílčích kategorií; výsledky Grantu Prahy provázeného stipendiem ve stejné výši, pořadatelé ohlásili již v neděli. Jeho držitelem se stal již podruhé Karel Cudlín, který by měl nyní rok dokumentovat kulturu v hlavním městě. Cenu dostal za fotografie Baletu Národního divadla a vyhrál s nimi i kategorii Umění.

ČTK

obsah | kultura - kultúra