Slovenská zpěvačka Suí Vesan uspěla v zahraničí

Na slovenské hudební scéně se objevila nová hvězda, zpěvačka Suí Vesan, známá je ovšem více v zahraničí než doma. Debutové album Suí se vloni dostalo až do první dvacítky evropské World Music Chart. Ve čtvrtek se představí v pražském Paláci Akropolis.

Jak jste se ke zpěvu a ke hře na kytaru dostala a kdo vás ovlivnil? Máte na slovenské hudební scéně nějakou "spřízněnou duši"?

Kytaru jsem převzala po bratrovi, který se rozhodl s ní skončit . Bylo mi tehdy 14. A vlastně jsem ji vyměnila za housličky, na které jsem hrála od svých šesti. Hudebně jsem se měnila postupně, ale nejvíc mě vždy ovlivňovala hudba, kterou jsem do té doby neslyšela. Například zpěv muezzinů v Sýrii, hudba z Indie, anebo hudba z filmu Baraka. A spřízněné duše ze Slovenska? Jsou většinou žánrově jiné - například pop-folk-punková kapela Lunárne Legendy. Velkou spřízněnou duší je jejich bubeník Ozo. Jako jediný rozumí mojí rytmice.

Sama si skládáte hudbu i texty. Co vás při psaní inspiruje?

Zvuky přírody, ptáčci, všechno, co v přírodě šustí, a samozřejmě vítr. Zajímají mne také všechny věci z přírody, se kterými - nebo spíš na které - se dá hrát: stéblo trávy, šiška, bodlák.

Změnil se váš život po vydaní debutového alba Suí, které se dostalo do Top dvacítky evropské World Music Chart?

Hudbu dělám profesionálně, to je zásadní změna. Je to moje jediné "zaměstnání". Za přínos v hudbě, kterou dělám, považuji hlavně to, že snad jsem a budu hnacím motorem pro ostatní "hudební blázny". Že při koncertech nečiním pouze osobní zpověď, ale "ptám se" a "zpovídám" také posluchače.

Své fanoušky máte hlavně v Británii, kde deska Suí zaznamenala velký úspěch. Jak se mezi nimi cítíte a jak se vám v Británii koncertovalo?

Fanoušky nemám už jen v Británii, ale také ve Španělsku a Francii a čerstvě také na severní Moravě! V Británii bylo moc fajn - byl tam cítit celý svět a potěšili mě tancující indický stareček a indiánka. Tancovalo sice více posluchačů, ale tihle byli "najzlatší".

Suí Vesan - vaše jméno nezní zrovna slovensky. Co znamená?

Indiánský náčelník kmene Hoppiů jednou dávno řekl svým lidem: "Člověk, který chce nosit nové jméno, musí stoupat nahoru krok za krokem." Když jsem se rozhodla profesionálně zpívat, měla jsem jen dvacet písní a přála jsem si jich mít aspoň sto. Veatsean je město na jihu ostrova Korsika a znamená čísla 20 a 100. Udělala jsem si z něj svou "slovenskou verzi" - Vesan. A jméno Suí je zkratka: Som U teba Ihned. Čárka nad i znamená vítr, který přináší hudbu.


Jana Ondrejková, původně učitelka mateřské školy, si kdysi říkala Čmelka a dnes Suí Vesan. Pochází zo západného Slovenska - z Bánovců nad Bebravou, v současné době žije v Bratislavě. Debutovým albem Suí, které vyšlo v roce 2001 na značce Millenium Records, vstoupila na scénu ethno hudby - album se vloni v červnu ocitlo na 13. místě žebříčku evropské World Music Chart, skladbu Poznanie zařadil na svou kompilaci i jeden z nejprestižnějších časopisů na této scéně fRoots. V playlistu má Suí Vesan např. stanice BBC 3. Hudba a interpretace Suí Vesan, která zpívá ve slovenštině a jazyce tatla (její vlastní řeč), se podobá stylu Tracy Chapman, Michelle Shocked nebo Márty Sebestyén. Suí Vesan vystoupí 12. července také na festivalu Colours of Ostrava.

JITKA SVOBODOVÁ, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra