Italský film Okno naproti získal ve Varech tři ceny

Závěrečným ceremoniálem, při kterém byly vyhlášeny a předány ceny, skončil 38. Meznárodní filmový festival Karlovy Vary. Hlavní cenu, Křišťálový globus, získal italský film 0kno naproti režiséra Ferzana Ozpeteka, který z rukou Gus Van Santa přezval i cenu za nejlepší režii.

Giovanna Mezzogiornová, která ve snímku ztvárnila hlavní roli dostal jednu ze dvou cen udělených za nejlepši ženský herecký výkon. Další dostala Sylvie Testudová za roli Amélie v Corneuově filmu Strach a chvění. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon předala Diana Douglasová švédskému Herci Björnu Kjellmanovi za roli v dánském filmu Starý, nový, půjčený a modrý .

Zvláštní cena poroty byla udělena režisérovi ruského filmu Babka Andreji Končalovskému. Také francouzský film Strach a chvění získal ceny, režisérovi Alainu Corneauovi bylo uděleno zvláštní uznání za scénář k filmu. Druhé zvláštní uznání získal maďarský film Rózsovy písně.

Nejlepším dokumentárním filmem nad 30 minut se stal rakouský snímek Ulricha Seidla Kriste, ty víš, švédský dokument Zóna získal cenu za nejlepší dokument do 30 minut.

Když prezident festivalu Jiří Bartoška odevzdal Morganu Freemanovi ocenění za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii byl hollywoodský herec černé pleti očividně poctěn. "Musím říci i jménem své ženy, že nás potěšila pohostinnost vaší skvělé země, zvlášť tady v Karlových Varech. Je to pro nás výjimečná cena. Velice vám děkuji," řekl Freeman.

Ještě před tím, než festivaloví hosté zhlédli jako definitivně poslední z řady stovek projekcí americký snímek Tak to chodí a odebrali se na párty do Grandhotelu Pupp, poděkoval Jiří Bartoška umělecké ředitelce Evě Zaoralové, s níž už deset let stojí v čele této filmové přehlídky, městu Karlovy Vary, spolupracovníkům, sponzorům i divákům. "Bez vás by festival nebyl festivalem," řekl Bartoška a přítomné pozval na 39. ročník festivalu, který se uskuteční od 2. do 10. července 2004.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra