Tři Křišťálové glóby pro polský film Můj Nikifor

Suverénním vítězem 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v sobotu stal polský snímek Můj Nikifor. Porota se na jeho ocenění Křišťálovým glóbem shodla jednomyslně. Vedle velké ceny snímek získal i cenu za režii pro Krzysztofa Krauze a cenu za nejlepší herecký výkon pro Krystynu Feldmanovou.

Sedmičlenná porota v čele s britským režisérem, scenáristou a producentem Michaelem Radfordem se na ocenění snímku Můj Nikifor (Moj Nikifor, 2004) shodla jednomyslně. Ocenili především originalitu a realizaci filmu vyprávějícím životních osudech Epifana Drowniaka, proslulého jako naivní malíř Nikifor Krynický. Režisérské ocenění předal polskému kolegovi Krzysztofu Krauzovi český režisér Jan Hřebejk.

Za ztvárnění Krynického porota ocenila pětaosmdesátiletou herečku Krystynu Feldmanovou. Porotce překvapila ohromná proměna jakou herečka musela podstoupit a samozřejmě její vynikající výkon. Feldmanová si při přebírání ceny od herce Michaela Madsena získala celý sál díky své bezprostřednosti. Jediný muž na pódiu neunikl jejím vřelým polibkům. Tato část ceremoniálu zaujala i Tomáše Baldýnského. Věnuje se jí ve svém deníku.

Diváckou cenu deníku Právo získal kanadský snímek Můj život s otcem.

Oceněni dva herci

Cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli získali letos dva herci. Porotce v izraelském filmu Taková krásná země zaujal herec Uri Gavriel, který Křišťálový glóbus převzal od porotkyně Ali MacGraw. Cenu získal za neokázalé a zároveň impozantní ztvárnění ústřední role, bylo stanovisko poroty. Cenu rovněž získal Luca Zingaretti za roli faráře Giuseppe Puglisiho v italském filmu Za bílého dne.

Zvláštní uznání hlavní poroty získal japonský film Večeře u Noriko. Cenu od porotkyně Zuzany Stivínové převzal sám režisér snímku Sion Sono. "Děkuji vám všem v Karlových Varech za tuto cenu," poděkoval s kloboukem na hlavě. Marek Eben poté jen prohodil "Klobouk dolu." Sál zašuměl pobavením.

Oficiální závěrečný ceremoniál ve Velkém sále hotelu Thermal sledují i prezident České republiky Václav Klaus s manželkou a primátor Karlových Varů Zdeněk Roubínek. Diváci v průběhu večera viděli festivalové znělky minulých ročníků či krátký sestřih o historii festivalu. Sestřih připravil režisér Zdeněk Suchý, který archivní záběry podbarvil hudbou z filmů Star Wars, Mission Impossible, Růžový panter a dalších. Záběry festivalových návštěvníků stylově doprovodila ústřední melodie seriálu Návštěvníci.

Po skončení závěrečného ceremoniálu byl v předpremiéře promítnut film Roberta Rodrigueze Sin City - Město hříchu. Snímek bude poté uveden ještě jednou a to opět ve Velkém sále hotelu Thermal od 23:00 hod.

Křišťálové glóby za celoživotní přínos filmu

První ceny již byly uděleny při zahájení a v průběhu festivalu. Při zahajovacím ceremoniálu byli cenou za mimořádný přínos světovému filmu oceněni režisér Jiří Krejčík a herec Robert Redford. (celá zpráva)V průběhu pak stejné ocenění převzaly i herečky Sharon Stoneová (celá zpráva) a Liv Ullmannová (celá zpráva).

Karlovarský festival během devíti dnů navštívilo 12 112 akreditovaných návštěvníků, což je o 1400 lidí více než loni. Letos bylo vydáno 8473 festival pasů, 361 akreditací pro filmové tvůrce, 968 pro filmové profesionály a 569 pro novináře.

V průběhu festivalu se uskutečnilo 517 filmových představení, která navštívilo 142 506 diváků. Uvedeno bylo 36 krátkých filmů a 242 celovečerních filmů, z nichž mělo 16 filmů světovou, 27 mezinárodní a 7 evropskou premiéru.

ANDREJ POLIAK, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra