Umením chcú posúvať všetky hranice

Slovenskí a rakúski tanečníci, choreografi, režiséri, hudobníci, spisovatelia, filmári a teoretici rok pripravovali spoločný projekt Hranice.

Dnes a zajtra predstavia výsledky svojej tvorby, v ktorej spojili rôzne umelecké druhy, formy a žánre, v bratislavskej Galérii Médium. Verejnú prezentáciu v priestoroch viedenského Tanzquartier absolvovali v piatok a sobotu, o návštevníkov nemali núdzu.

"Vznikla tam veľmi pekná atmosféra a rozvinul sa zaujímavý dialóg filozofa Miroslava Marcelliho a divadelného vedca Petra Stamera. Návštevníci komentovali umelecké miniatúry, polemizovali s tvorcami a dávali im rôzne otázky. Namiesto plánovanej pol hodiny sa debatovalo viac ako hodinu. Aj o tom, do akej miery je dnes nebezpečný princíp globalizácie, čo znamenajú národné hranice a čo ich v čase spájania Európy chráni," povedala iniciátorka projektu Miroslava Kovářová.

Čo ponúka multimediálny projekt Hranice v Bratislave? Videoprojekcie, filmy, kolekciu fotografií, inštalácie, živé tanečné predstavenia aj prednášku o hraniciach performing artu a filmu. A rozmanité odpovede na tému prelínanie kultúrnych, geografických, historických a iných hraníc.

"Podujatie je najmä nahliadnutím diváka do procesu tvorivého hľadania zúčastnených umelcov a teoretikov," hovorí Kovářová. Prehliadka sa koná v Galérii Médium vždy od 17. do 20. hodiny. Vstup je voľný.

(oj)

obsah | kultura - kultúra