Medzinárodné stretnutie popových hviezd v Prahe

Nemecká speváčka, česká rodáčka Camilla Brecka, iniciovala pozoruhodú akciu, ktorá sa uskutočnila v pražskom divadle U hasičů. Koncert spevákov pop-music, ktorí boli žiakmi vyhláseného pedagóga, možno povedať, prvého československého profesora popvého spevu Františka Tugendlieba.

Táto pozoruhodná osobnosť má dnes 73 rokov. Bohatý život Františka Tugendlieba sa začal v Hraniciach na Morave, aktívnu periódu prežil v Bratislave, po 35 rokoch sa opäť vrátil do rodného kraja a dnes žije v Bystřici po Hostýnom.

Jeho kádrový profil bol poznamenaný buržoáznym pôvodom, štúdiom v Anglicku a tiež aktívnym hraním jazzovej hudby. To všetko ešte podčiarkla skutočnosť, že na podnikovom zhomaždení asi 500 zamestnancov bol jediný, kto nezdvihol ruku na súhlas s rozsudkom smtri nad Dr. Horákovou. Musel ísť do ťažkého priemyslu. Jazzovej hudbe sa však venoval naďalej a v prvej polovici päťdesiatych rokov vytvoril svoju koncepciu "Musica iungens", ktorá anticipovala hudobný vývoj na mnoho rokov dopredu. Samozrejme, jazz bol v nemilosti súdruhov z kultúrnych komisií a referátov. A tak Tugendliebovu činnosť zakázali. V roku 1975 však získal na medzinárodnom jazzovom festivale čestný titul "Európska trieda".

Jeho kariéra pedagóga dosiahla svoj vrchol až v Bratislave. Tam za začal zaoberať výchovou spevákov populárnej hudby. Do tejto oblasti priniesol veľa nových a neobvyklých pohľadov, které sposobili nejednu averziu v odborných kruhoch, čo sa výrazne prejavilo pri snahe vydať publikáciu o hlasovej výchove. Lektormi, ktorí dovtedy nerozlišovali operné a popové spievanie, bol nazývaný šarlatánom, "rýchloučičom". Napriek tomu však napokon kniha v roku 1978 vyšla. Svoju úlohu zohral určite aj fakt, že Tugendlieb vychoval veľa špičkových spevákov na Slovensku i v zahraničí. Dnes sa jeho metóda učí na prežskom konzervatóriu, na The American Performing Aartist School, taktiež aj na VŠMU v Bratislave. Jeho žiaci ju rozširujú v rôznych krajinách.

Camilla Brecka je jeho poslednou žiačkou, pretože František Tugendlieb už asi 12 rokov neučí. V jej prípade urobil výnimku, cestovala za ním z Nemecka, teraz má umelecké plány v Čechách a cestuje za ním stále. Camilla veľa cestuje a zistila, že neexistuje takmer žiadna literatúra na výuku popového spevu. Preto sa rozhodla vydať knižne Tugendliebovu metódu. Dokonca si špeciálne kvôli tomu založila vydavateľstvo. Kniha Hlasová výuka popového zpěvu je v odborných kruhoch veľmi očakávanou publikáciou. Doplnená je aj CD s hlasovým cvičením.

Kniha je na svete a jej krst v divadle U Hasičů bol stretnutím žiakov Františka Tugendlieba, ktoré sa len tak nezopakuje. Moderovania sa ujala sama Camilla Brecka, prizvala si moderátorku TV Markíza a speváčku Oľgu Záblackú (známe sú jej pesničky z Fontány pre Zuzanu). Na javisku sa vystriedali hviezdy slovenského a českého popového neba: Jakub Smolík, Beáta Dubasová, "nástupkyňa" Dariny Rolincovej Janka Daňová, sama moderárka Oľga Záblacká, slovenská šansonierka Alena Čermáková, pri speve ktorej zabudla sála dýchať, preto ju v jazzovom rytme "napumpovala" Hanka Křížková a roztancoval Petr Kotvald. Českému publiku sa opať predstavila aj Camilla Brecka. Na záver všetci spontánne zaspievali Happy Day a program ukončil František Tugendlieb piesňou Swing Low Swing Chariot, ktorú zaspieval bez hudobného sprievodu.

Na javisko sa dostal aj slovenský básnik Ľubomír Feldek, ktorý pre svojho priateľa pripravil hneď tri darčeky - báseň a dve zo svojich dcér. Zaspievala nie len Katka, pre ktorú je to každodenný chlieb, ale aj inak "nemá" mímka Olinka.

Zlatým klincom večera bol krst knihy, ktorého sa ujala Hana Hegerová. Knižku jej bolo ľúto zničiť, preto ju pokrstila becherovkovým dychom. Aj ona patrí k žiakom Františka Tugendlieba a poznamenala, že práve vďaka nemu je dodnes na javisku...

JAROSLAVA VLČKOVÁ

obsah | kultura - kultúra