Udělení divadelních Cen Thálie

Stvrzením umělecké kvality byly letošní Ceny Thálie, které v sobotu 16. 2. v pražském Národním divadle převzali "legenda roku 1968" Marta Kubišová, herci Josef Somr, Blanka Bohdanová, Lubor Tokoš i Jiří Suchý.

Příjmenou atmosféru večera, který sledovali v přímém přenosu diváci České televize, navodila letos opět Jitka Molavcová Záštitu nad předáváním Cen Thálie převzala už popáté Dagmar Havlová, kterou do hlediště doprovodil Václav Havel, pravda s malým zpožděním. Jako by tím prezidentský pár deklaroval sepětí se světem divadla, do něhož se oba patrně hodlají zanedlouho vrátit. "Příští rok se zde objevím už jako manželka dramatika, který, jak doufám, napíše pro české divadlo ještě mnoho krásných her," řekla.

"Dojalo mě, že mě Herecká asociace požádala, abych zaštítila Thálie a předávala cenu za celoživotní mistrovství i příští rok," svěřila se Damar Havlová po skončení večera Právu. "Mám radost, že mě kolegové berou jako osobnost jim blízkou a nikoli jen jako manželku prezidenta."

Výborná Molavcová

Předávání cen, jež každoročně uděluje Herecká asociace osobostem za výrazné jevištní výkony v uplynulém roce v oborech činohry, baletu, opery, muzikálu a operety i za celoživotní mistrovství, měl příjemnou uvolněnou atmosféru. Zásluhu na tom měla především Jitka Molavcová, která předstoupila před publikum s lyrou v ruce a hravou písničkou, v níž se nominace rýmovaly na trachtace a která skládala hold umělcům i divákům.

Vstoupila do moderátorské bystřiny nejen s novým účesem, ale i perfektně připravená, pohybovala se po jevišti s jistotou, ženským šarmem a obdařovala publikum v sále i v televizi vtipem, kořeněným tu a tam jemnou narážkou na domácí divadelní či kulturní poměry. Opět osvědčila své hluboké znalosti všech divadelních oborů a sympatická byla i její pokora vůči oceněným umělcům.

Spokojenost s cenami

Žádné oceňování se nikdy neobejde bez hořkosti a spekulací, kdo by si cenu zasloužil více, ale letos se všichni shodovali v názoru, že ceny skončily v rukou, kam opravdu patřily. Zasloužená radost panovala nad udělením činoherních cen Blance Bohdanové a Josefu Somrovi za inscenaci Gin Game v pražské Viole. "Mám velkou radost. Nikdy by mě nenapadlo, že Cenu může dostat celé obsazení hry. Ale kdyby to dostal jenom jeden, tak by mi to přišlo nespravedlivé. Moc mě těší, že cenu dostali právě mistři, kteří ale na prknech Národního divadla hrajou tak málo, takže Thálii si vysloužili v ?malém Národním přes ulici?," řekla Právu Lída Engelová, režisérka oceněné inscenace. Také oba herci vyhradili ve svých děkovných slovech místo Viole jako místu setkávání velkých hereckých osobností.

Třetí Thálie pro Kusnjera

Operní Thálie zaznamenala letos rekord, když si již třetí vázu odnesl sólista pražského Národního divadla Ivan Kusnjer. Má doma již dvě, z let 1994 a 97. Tento skromný umělec vzdal z jeviště Národního divadla hold svému kolegovi v nominaci, brněnskému pěvci Janu Hladíkovi. Osobně mě snad nejvíc potěšila Thálie za celoživotní mistrovství pro brněnského basistu Richarda Nováka, který loni oslavil sedmdesátku, ale stále je ještě činný na prknech Janáčkovy opery. Jeho postavení v české opeře je srovnatelné s legendami basového oboru, jakými byl Eduard Haken či Karel Berman.

Baletní Thálii si odnesla sólistka pražského Národního divadla Taťána Juřicová za inscenaci v libereckém Divadle F. X. Šaldy a vzdala tak hold všem mimopražským baletním souborům, jež věru nemají na růžích ustláno. Přednesem francouzského šansonu si vysloužil ovace tanečník a choreograf Jiří Blažek, letošní nositel ocenění za celoživotní mistrovství.

Komise si vzpomněla na Tokoše

Zaloužený dík aptří činoherní komisi, která si v této kategorii vzpomněla na Lubora Tokoše. "Cena pro Lubora Tokoše mě moc těší, protože při tom našem hereckém povolání za nás občas hodí flintu do žita někdo jiný, a zůstat přitom dobrým člověkem a nezapomenout na to, co člověk umí, je moc těžké. Lubor Tokoš, tento báječný Moravák, to dokázal jako velký příklad toho, že se má držet a vydržet," řekl člen prezídia Herecké asociace Václav Postránecký. Žádnou změnu na sobě nepozoroval po udělení Zvláštní ceny Kolegia pro udělování Cen Thálie Jiří Suchý. "Jako oceněný umělec se cítím úplně stejně jako předtím. Já nejsem moc stavěný na Oscary. Ale zase kdyby si nikdo nevšiml, co jsem tady pětačtyřicet let dělal, tak by to taky bylo asi člověku líto," komentoval udělení ceny po slavnostním ceremoniálu.

A která cena potěšila nejvíc Dagmar Havlovou? "Thálie pro Martu Kubišovou a Josefa Somra, protože si to oba už dávno zasloužili." Marta Kubišová, "legenda roku 1968," jak ji nazvala Jitka Molavcová, si odnesla cenu za svůj teprve druhý životní muzikál, jimž se dosud spíše vyhýbala. V Divadle Ungelt ale září ve "one woman show" Líp se loučí v neděli v roli, která je jí jakoby ušitá na tělo.

Sběratelé cen z Karlína

Z další ceny pro Hudební divadlo v Karlíně se radoval ředitel Ladislav Županič. "Je to už naše sedmá Thálie. Měl jsem stejnou trému, jako kdybych ji dostával já. Lumírovi Olšovskému ji velice přeju, jen mě mrzí, že od nás odchází. Karlínské divadlo ho totiž opravdu "udělalo". A co se týče Terezky Duchkové, tak si myslím, že bude-li na sobě pracovat tak jako dosud, tak ji Thálie nemine," řekl Županič Právu.

Pro mnohé byla objevem Petra Výtvarová, členka hradeckého Klicperova divadla, která získala cenu pro mladého činoherce do 33 let a kterou obrazovka představila trochu nadbytečně dlouhou sekvencí z Morávkovy Maryši, v níž vytvořila Rozáru, přestože herečka má za sebou řadu dalších rolí, mj. Markétku z Goethova Fausta a Klárku z Jeffersovy Pastýřky putující k dubnu.

Ceny Herecké asociace byly rozdány, za měsíc je budou následovat Ceny Alfréda Radoka, udělované formou ankety divadelních kritiků, teoretiků a publicistů. Uvidíme, do jaké míry se shodnou s názory praktiků, kteří Ceny Thálie udělují svým kolegům.

Ceny Thálie za rok 2001

Činohra

Blanka Bohdanová
za postavu Fonsie v inscenaci The Gin Game, Divadlo Viola Praha

Josef Somr
za postavu Wellera v inscenaci The Gin Game, Divadlo Viola Praha

Lubor Tokoš
Cena Thálie za celoživotní mistrovství

Opera

Simona Houda-Šaturová
za titulní postavu v inscenaci Julie, Divadlo J. K. Tyla Plzeň

Ivan Kusnjer
za postavu Voka Vítkovice v inscenaci Čertova stěna, Národní divadlo Praha

Richard Novák
Cena za celoživotní mistrovství

Balet, pantomima a jiná tanečnědramatický žánr

Taťána Juřicová
za postavu Fiony v inscenaci Podzimní karneval, Divadlo F. X. Šaldy Liberec

Lubor Kvaček
Za postavu Rabína v inscenaci Golem, Pražský komorní balet

Jiří Blažek
Cena za celoživotní mistrovství

Opereta, muzikál a hudebnědramatické žánry

Marta Kubišová
za postavu Ona v inscenaci Líp se loučí v neděli, Divadlo Ungelt Praha

Lumír Olšovský
za postavu Cosmy Browna v inscenaci Zpívání v dešti, Hudební divadlo Karlín Praha

Zvláštní cena kolegia 2001

Jiří Suchý

<4>Cena Thálie pro činoherce do 33 let Petra Výtvarová

Herečka Blanka Bohdanová s plastikou Ceny Thálie.
Majitel tří Thálií Ivan Kusnjer

RADMILA HRDINOVÁ, FLASHNEWS

obsah | kultura - kultúra