Ceny za umenie pre Kittnárovú, Štrpku, Vášáryovú a Satinského

Desaťčlenná odborná porota celoročne mapovala oblasti umenia, prehodnocovala návrhy a dospela k záveru, že laureátmi na cenu spojenú s finančným grantom 150-tisíc Sk sa tento rok stáva operná speváčka Elena Kittnárová, herečka Emília Vášáryová a spisovateľ Ivan Štrpka. Nehonorované ocenenie in memoriam bolo udelené nezabudnuteľnému Júliusovi Satinskému.

"Výber kandidátov nie je zostavovaný podľa vox populi, ale tak, aby umelecké osobnosti oceňovali kolegov, čo nie je práve najľahšie," uviedol riaditeľ Public Relations Tatra banky Roman Začka, ktorý predstavil tohtoročnú "omladenú" porotu. Rozhodovania sa ujal režisér Jozef Bednárik, operný spevák Peter Dvorský, spisovateľ Daniel Hevier, herec a režisér Emil Horváth ml., dramaturg a tajomník poroty Peter Princ a predstaviteľ Tatra banky Miroslav Uličný. K nováčikom poroty patril spevák Peter Nagy, husľový virtuóz Peter Michalica, maliar Laco Teren a konečne jediná, no o to výraznejšia ženská členka poroty, režisérka Eva Borušovičová.

"Každý z poroty má favorita zo svojej oblasti umenia. Ja som sa snažil vybrať takú osobnosť, ktorá nezapôsobila výrazne len na mňa, ale verím, že na celý svet," predstavil držiteľku ceny za celoživotné dielo Elenu Kittnárovú Peter Dvorský. "Má významné miesto v dejinách slovenského operného spevu, pretože je spojovníkom medzi generáciou bývalých hviezd a modernou svetovou kapitolou slovenského speváctva. Je bránou a nájazdom na súčasnú kvalitu spevu," povedal o Elene Kittnárovej Peter Michalica.

Takmer jednomyseľným kandidátom poroty je podľa Michalicových slov dáma s veľkým D, umelkyňa, ktorej herecké kreácie z mladosti sú úžasné i dnes a ktorej profesia nie je iba krátkodobou záležitosťou, ale celoživotným zápasom, pani Emília Vášáryová. Ceny za umelecký interpretačný výkon si prevezmú podľa poroty tie najsprávnejšie ruky. Prvýkrát v histórii podujatia sú tak medzi ocenenými dve ženy.

"Kedysi dávno sa ku mne dostala prvá po anglicky spievaná platňa Deža Ursínyho. Po nej prišla ďalšia s názvom Pevnina detstva, no tentoraz už po slovensky. Tu som uvidel, ako sa v časoch veľkého anglického "boomu" dá krehká poézia spievať aj v slovenčine. A dnes, keď sa metafora z textov súčasných kapiel vytráca, práve v Štrpkových textoch vidno, že aj v tvrdej dobe môže byť umelec poetický," charakterizoval spisovateľa Ivana Štrpku Peter Nagy. Štrpka, kedysi dvorný textár Deža Ursínyho, získal ocenenie za tvorivý čin roka za zatiaľ poslednú zbierku 25 básní.

O máloktorom umelcovi sa dá povedať to, čo o Júliusovi Satinskom, že sa stal počas svojho života miláčikom národa. Rovnako ho mali radi priaznivci intelektuálneho, ako aj ľudového humoru. Práve jemu patrí cena za mimoriadny prínos slovenskej kultúre in memoriam.

Na slávnostný galavečer s názvom Energia umenia pripravujú organizátori ambiciózne prekvapenie. Snaha prísť vždy s niečím novým a iným sa tento rok zhmotnila do vystúpenia atraktívneho hosťa večera, ktorým by sa mala stať skupina Gipsy Kings.

ANITA RÁCZOVÁ

obsah | kultura - kultúra