Český tanečník na gala v Soulu

Po obrovském zážitku z mistrovství světa ve fotbalu si korejští diváci znovu přišli na své, když byla do Soulu sezvána výkonnostní špička baletních umělců z celého světa, mezi nimi i náš sólista Stanislav Fečo.

Tanečníci z American Ballet Theatre, ze San Francisca Ballet, z Pařížské opery, z Velkého divadla v Moskvě i z jiných významných divadel předvedli ve dvou galakoncertech nejvyšší možnou virtuozitu z oboru klasického tanečního umění. V programu prvního večera zazářilo jméno Palomy Herrery z American Ballet Theatre, která nezůstala nic dlužná svému slavnému jménu a v doprovodu Marcela Gomese ze stejného souboru předvedla v pas de deux z baletu Korzár strojově bezchybný výkon. Také Agnes Letestu s Jose Martinezem z Pařížské opery nebo Sergey Filin, Joo-Yoon Bae, Světlana Lunkina a Konstantin Ivanov z Velkého divadla v Moskvě důstojně reprezentovali své baletní soubory i velké mezinárodní scény. Při vystoupení jednoho z favorizovaných párů ze San Franciska se partner velmi vážně zranil. Utržená Achillova šlacha nedovolila Romanu Rykinovi postavit se znovu na nohy a způsobila, že uprostřed jeviště zůstal před diváky ležet až do konce pas de deux z baletu Esmeralda. Vylekaná partnerka Yuan Yuan Tan vše dotančila sama za obrovské podpory publika.

Za úspěch českého baletu lze považovat pozvání předního sólisty pražského Národního divadla Stanislava Feča, který v páru s Julií Machalinou, primabalerínou Kirovova baletu a světovou baletní modlou 90. let, zatančil Zlatého otroka v duetu z baletu Šeherezáda. Toto číslo otevřelo druhou část večera famózním způsobem. Českému sólistovi ijeho partnerce se vydařily nejen obtížné baletní prvky, ale i partnerská souhra včetně neobvyklých zvedaných figur. Technická přesnost i výrazně oduševnělý umělecký projev tohoto páru zvedly diváky ze sedadel. V následujícím dni se představili stejní umělci s odlišnými čísly. Reprezentant pražského Národního divadla zatančil s Julií Machalinou pas de deux z baletu Raymonda bez jediného zaváhání a potvrdil tak svou vrcholnou formu v mezinárodním měřítku.

Stanislav Fečo (1971) vystudoval Taneční konzervatoř Praha, po jehož absolutoriu se stal sólistou baletního souboru naší první scény, později hostujícím sólistou Ruského baletu a mnohých divadel v Petrohradě. Jako interpret prvního oboru tančí hlavní role baletů Labutí jezero, Giselle, Louskáček, Romeo a Julie, Oněgin a mnoho dalších nejen na scéně Národního divadla, ale iv zahraničí. Vedle Ceny R. Nurejeva a A. S. Puškina je držitelem Ceny Philip Morris Ballet Flower Award udělené nejlepšímu českému tanečníkovi za rok 1998.

OLGA AMBRUZOVÁ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra