Zemřel režisér a scenárista Vladimír Svitáček

Ve věku 81 let zemřel v pátek 23. srpna režisér a scenárista Vladimír Svitáček, jeden ze spolutvůrců hudebního filmu Kdyby tisíc klarinetů a spolurežisér i přihrávač Miroslava Horníčka v dnes již klasickém cyklu Hovory H z let 1969 až 1970. Agentuře ČTK to oznámil Ivan Kott ze sdružení Jonáš klub. Obřad posledního rozloučení s Vladimírem Svitáčkem se uskutečnil ve čtvrtek 29. srpna od 14.30 hodin v motolském krematoriu.

Pro Svitáčka, jemuž byla během 70. a 80. let z politických důvodů znemožněna tvůrčí činnost, se stalo šťastným zejména setkání s režisérem Jánem Roháčem. V roce 1957 spolu natočili středometrážní satiru Konec jasnovidce, v níž vylíčili potíže jasnovidce začleněného do komunálního podniku. Do kin se film však dostal až po šesti letech a sám Svitáček se k režii mohl vrátit až prostřednictvím fillmu Kdyby tisíc klarinetů z roku 1965.

Grotesce zůstal Svitáček věrný i ve svém dalším filmu z roku 1967 - Ve vlaku. Podle některých filmových znalců je tato tragikomická burleska s Miroslavem Horníčkem v hlavní roli "důstojným navázáním na Konec jasnovidce".

Svitáček však působil i v televizi, kde například vytvořil skeč Žárlivost s Milošem Kopeckým a Miroslavem Horníčkem, adaptaci povídky Seana O'Casseyho Uspořená libra, v níž excelovali Jan Werich s Jiřím Sovákem, a dvacítku televizních klipů, tehdy nazývaných inscenovaná či hraná písnička. Film Kdyby tisíc klarinetů, postavený na myšlence přeměny zbraní v hudební nástroje, natočili v roce 1965 na námět Jiřího Suchého a hudbu Jiřího Šlitra.

Svitáček se narodil 17. února 1921 v moravských Střelicích. V Brně vystudoval reálné gymnázium a absolvoval abiturientský kurs stavební průmyslovky. V období 1943 až 1944 byl totálně nasazen v pražské továrně Avia Letňany. Po osvobození se zapsal na Stavební fakultu Vysokého učení technického, avšak posléze odešel studovat nejprve dramaturgii a poté režii na FAMU (1951 až 1956). Už během studií spolupracoval jako asistent režie či pomocný režisér například s Karlem Zemanem (Cesta do pravěku) a Alfrédem Radokem (Dědeček automobil), spolupodílel se i na programech Laterny magiky pro světové výstavy EXPO a na Kinoautomatu. Za svého působení ve Filmovém studiu Barrandov byl Svitáček několikrát vyhozen a posléze rehabilitován. K tvůrčí činnosti se vrátil v inovovaném seriálu Hovory H ještě po dvaceti letech.

V den Svitáčkova pohřbu 29. srpna shodou okolností uvede Česká televize od 12.10 na programu ČT1 jeden z těchto pořadů s reprízou v pátek 30. srpna od 09.05 hodin.

(r)

obsah | kultura - kultúra