Svět loutek se schází v Praze

Princeznou na hrášku divadelníků z brněnské Radosti začíná v pondělí 2. června v 10 hodin v Divadle v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí sedmý ročník Světového festivalu loutkářských umění v Praze. Jeho pořadatelem je Mezinárodní institut loutkářského umění Todora Rističe.

Do Prahy přijede sedmnáct divadel ze šestnácti zemí tří kontinentů. Letos budou kvůli epidemii SARS chybět tradiční účastníci z Číny a Kanady, válka znemožnila účast souborům z Turecka a Iránu. Velké pozornosti se těší pondělní vystoupení Japonských bunraku příběhů Awa Kogeizy v pravé poledne v Divadle Na můstku. V úterý se představí v Ruském kulturním centru improvizacemi belgický soubor Vlinders & Co., dánští loutkáři z Teatret Trekanten s Cestou do dětství, němečtí z Dresdener Figurentheater s Hitchcockovým Psychem. Středa bude patřit Červené niti švédského Pygméteatern, Kocourovi v botách amerického Bits´n Pieces Puppet Theatre a Císařské slavnosti španělskočeského souboru Divadla Karromato. Ve čtvrtek dojde na loutkové zpracování Gogolova Něvského prospektu...

Od pondělí až do soboty se bude Světový festival loutkářských umění prezentovat také pouličními programovými kolážemi vždy v 18 hodin na Staroměstském náměstí.

JIŘÍ P. KŘÍŽ

obsah | kultura - kultúra