Svět knihy připomene keltskou tradici

Veletrh Svět knihy letos již podesáté otevře své brány. S tématem Literatura jako zdroj inspirace se v Praze připomene keltská tradice evropské kultury.

"Letošní desátý ročník Světa knihy jsme věnovali irské, skotské a velšské literatuře, regionu společné historie a dynamické současnosti," charakterizovala letošní veletrh jeho ředitelka Dana Kalinová. Od čtvrtečního odpoledne do nedělního večera pozve už podesáté na pražské Výstaviště milovníky potištěných stránek.

Čtenáři budou hledat především novinky. Je sice těžké z nich vybírat, ale publikum určitě upoutá Michal Viewegh novou prózou Vybíjená nebo Emil Hakl - O létajících objektech.

"Lenka Reinerová, o níž se v Německu říká, že je to poslední německy píšící spisovatelka z Prahy, představí novou knihu povídek Vůně mandlí," řekl nakladatel Joachim Dvořák (Labyrint) a připomněl, že zde autorka zanedlouho oslaví 88. narozeniny.

Izraelská rodačka z Prahy Ruth Bondyová bude podepisovat vzpomínkovou knihu Víc štěstí než rozumu a nestor Viktor Fischl (91), básník a diplomat, zase své Apokryfy a Figarovu svatbu.

"V nabídce Odeonu oceňuji výbor aforismů Jiřího Žáčka a Miroslava Huptycha - Nezabolí jazyk od dobrého slova, kde dali slovo širokému okruhu autorů," řekl Jindřich Jůzl.

Novinky ze severu

Mezi pětadvaceti autory, kteří se na pražském veletrhu představí, bude irský prozaik Michael Collins, figurující v užším výběru na Bookerovu cenu, Keith Ridgeway, autor slavného románu The Long Falling, a Hugo Hamilton, spisovatel zastoupený v humorně pojatém pohledu na Dublin a jeho literární tradice, nazvaném Yeats Is Dead!, vycházejícím nyní v českém překladu.

Irský autor literatury faktu Brian Keenan představí české vydání knihy An Evil Cradling, nabízející dramatický popis čtyř let, která autor strávil v zajetí Islámského džihádu v Bejrútu.

Poezii budou zastupovat John F. Deane, Peter Fallon a Moya Cannon z Irska, belfastský básník a hudebník Gearóid MacLochlainn a Kevin MacNeil ze Skotska.

Kromě básníka a držitele Ceny Forward Roberta Minhinnicka, s nímž se čeští čtenáři již měli příležitost seznámit, se v Praze objeví také nejuznávanější velšský prozaik Emyr Humphreys a mladý novelista Tristan Hughes. Skotské prozaičky Louise Welshová, Francesca Rhydderchová a irská autorka Eilís Ní Dhuibhneová představí nové antologie současné irské, skotské a velšské literatury od ženských autorek v českém překladu.

Filmy i divadla

Od začátku týdne zvou pražská kina Oko a Ponrepo na přehlídku filmů inspirovaných literaturou. Nechybí mezi nimi české animované filmy, Romance pro křídlovku Otakara Vávry podle Františka Hrubína, Červená kalina Vasilije Šukšina nebo Harry Potter a Tajemná komnata. Řadu představení a besed nabízejí také Divadlo Ponec, Viola, Divadlo Nablízko, Na Zábradlí i Švandovo divadlo.

Účastníci těchto pořadů získají 50% bonus pro vstupenku na Výstaviště. Pro veřejnost se veletrh otevře 6. května od 14 hodin, další tři dny bude otevřeno už od 10, konec je v 19 hodin s výjimkou neděle, kdy se brány definitivně zavřou v 18.00. Ve čtvrtek je vstupné 100 Kč, 7. až 9. května pak dospělí zaplatí 80 Kč, děti, studenti a důchodci 40 Kč. Čtyřčlenná rodina může využít vstupné za 160 Kč.

Besedy a autogramiády

Čtvrtek 6. května

15.00 Současná skotská literatura Komorní sál, pravé křídlo

Pátek 7. května

14.00 Ludvík Kundera: Piju čaj L 602
14.00 Jiří Žáček, Miroslav Huptych: Nezabolí jazyk od dobrého slova L 101
15.00 Dana Zátopková, Aleš Valenta a 50 let Olympie L 001
15.00 J. Moravcová: Vražda v Lázních Luhačovicích, P. Toufar; Podivuhodné osudy v českých dějinách 2 L 404
15.00 A. Bauerová: Srdce v kamennném kruhu, K. Štorkán: Katova vinice L 301
15.00 Martin Hilský, mj. překladatel W. Shakespeara L 602
15.00 Současná irská společnost a literatura Komorní sál, pravé křídlo
16.00 Zdeněk Mahler: Nekamenujte proroky P 007
16.00 Halina Pawlowská: Banánové rybičky L 207
17.00 Kdo jsou dnešní Keltové? Literární sál, pravé křídlo
17.00 Pavlína Brzáková: Dědeček Oge - Učení sibiřského šamana P 007

Sobota 8. května

12.00 Vladimír Renčín: Dobrá zpráva, špatná zpráva P 007
12.00 Soukromé životy, J. Marvan, R. Lit. sál, pravé křídlo; Hrušínský, J. Werich
13.00 Spisovatelky z Irska Komorní sál, pravé křídlo
13.00 Richard Tesařík, Zuzana Pšenicová: Bylo nás dva P 707
13.00 Radim Uzel: Pornografie aneb Provokující nahota Velký sál, hala
14.00 Ruth Bondyová: Víc štěstí než rozumu L 406
15.00 Lenka Reinerová: Vůně mandlí L 202
16.00 Emil Hakl: O létajících objektech L 406
14.00 Jaromír 99, Jaroslav Rudiš: Alois Nebel - Hlavní nádraží L 202
16.00 Viktor Fichl, beseda Komorní sál, pravé křídlo
16.30 Josef Formánek: Prsatý muž aneb Zloděj příběhů L 603

Neděle 9. května

11.00 A. Berková: Banální příběh, J. Bryndová: Máslo na hlavě L 207
12.00 Miloslav Stingl: Indiáni stříbrné luny L 101
13.00 J. Lukeš: Prozaická zkušenost, Hry doopravdy s Karlem Peckou P 007

FRANTIŠEK CINGER, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra