Světu knihy bude vévodit Afrika

Od čtvrtka do neděle patří pražské Výstaviště 9. ročníku veletrhu Svět knihy. Své poklady tu představí 518 vystavovatelů ze 43 zemí. Čestná expozice věnovaná Africe nabídne spolu s dalšími akcemi mimořádnou možnost poznat tento ohromný kontinent.

V Praze se představí nositel prestižní africké ceny NOMA za literaturu, egyptský učenec Hamdi Sakkut. Pořadem (v sobotu v 11 hodin) ho bude provázet Walter Bgoya z Tanzanie, zakladatel a člen organizace African Pubblishers"Network, předseda ceny NOMA.

Ahmadou Kourouma z Pobřeží slonoviny uvede svou tvorbu spolu s překladatelkou Anežkou Charvátovou (sobota, 13.00). Nigerijská poezie a próza bude ke slyšení v podání spisovatele Niyi Osundareho. Jeho kniha poezie Chci se dotknout světa vychází v českém překladu. Na besedě promluví náš přední znalec Afriky, překladatel a autor Vladimír Klíma (pátek 16.00).

Dialog mezi kontinenty

V lapidáriu proběhne v pátek unikátní konference Dialog mezi kontinenty s podtitulem Pocta africké literatuře. Sejdou se na ní mj. Ned Thomas (Wales), Walter Bgoya (Tanzanie), Niyi Osundare (Nigerie), Zoe Wicomb (JAR/VB), Mia Couto (Mosambik) a Samir Khalil (Egypt).

Tématy jsou Afrika jako vícejazyčný a multikulturní kontinent a africká literatura v překladech. Jednacími jazyky jsou angličtina, francouzština a čeština, zajištěno je simultánní tlumočení. Cenné jsou i přednášky odborníků Náprstkova muzea o vztahu českých cestovatelů k tomuto kontinentu (výstaviště, pátek 10.00-11.20).

Od osmitisícovek ke Švejkovi

O zatmění Slunce v Africe bude vyprávět Petr Kulhánek (sobota, 15.00), Jana Jiroušková zase představí další díl Dějin odívání Černá Afrika (sobota, 14.00). O návratu zvířat do Afriky promluví ředitelka Zoo Dvůr Králové Dana Holečková (sobota 10.00). Téma Afrika, kolébka AIDS, zazní v podání lékaře Vladimíra Šerého (pátek, 11.30). Josef Rakoncaj představí novou knihu Polibek nebo zatracení, v níž se představuje jako fotograf osmitisícovek (sobota 15.00). Polák Antoni Kroh uvede s názvem O Švejkovi a o nás pohled Poláků na Čechy (sobota 15.00). Čínská poezie 10.-13. století zazní v přebásnění Jana Vladislava (sobota, 11.00). Přítomni budou i Feldekovi a jejich přátelé, známá rodina Olgy, Lubomíra a dcery Katky, která žije a tvoří mezi Prahou a Bratislavou (pátek,11.00). Sejdou se i milovníci internetových literárních časopisů (sobota, 13.30).

Skřipec bídným překladům

Na veletrhu bude předána řada cen, například Akademie SF, fantasy a hororu (sobota 13.30), Antiskřipec a Skřipeček bídným překladům (sobota, 17.00) nebo Ceny Miroslava Ivanova (pátek, 17.00). Komu se nebude chtít na Výstaviště a má přesto knihy rád, může se vypravit do Národní knihovny ČR. Klementinum bude přístupné v neděli 17. v 10, 12 a 14 hodin, v sobotu v 10 a 14 pak centrální depozitář v Praze-Hostivaři.

Autogramiády na veletrhu

Pátek

Miloš Nesvadba , Jiří Žáček a Jiří Fixl, Tomáš Halík, Adolf Born, Valja Stýblová, Magda Váňová, Dušan Tomášek, Jan Drábek, Irena Obermanová, Jaroslav Rudiš, Ludvík Vaculík, Anna Neborová, Denisa Wagnerová, Renáta Fučíková.

Sobota

J. B. Kamil, Marko Čermák, Markéta Zinnerová, Libuše Havelková, Barbara Nesvadbová, Jana Bryndová, Renata Kalenská, Eva Kačírková, Ludmila Vaňková, Jiří Žáček, Petr Skarlant, Petr Bílek, Nini Holmquistová, Magdaléna Platzová, Ladislav Pecháček, Ahmadou Kourouma, Anna Brožová (Stanislava Zochrová), Madla Vaculíková, Pavel Kosatík, Petr Šabach, Miloš Fikejz, Jiří Lábus, Ludvík Vaculík, Václav Cílek, Jiří Winter Neprakta, Emil Schneider, Lenka Reinerová, Karel Šiktanc, Vladimír Hulpach, Josef Kremláček, Jáchym Topol, Zdeněk K. Slabý, Petr Slabý, Pavel Švanda, Zdeněk Pošíval, Johanna Sinisalo.

Neděle

Libur Budínský, Erica Fischerová, Stanislav Ausky, Karel Štorkán, Jiří S. Kupka, Pavel Frýbort, Miloslav Stingl.

FRANTIŠEK CINGER, NOVINKY

obsah | kultura - kultúra