Svěrákovci nakrúcajú po šiestich rokoch nový film

Otec a syn Svěrákovci sa po šiestich rokoch vracajú s novým českým filmom Vratné fľaše (Vratné láhve). Začali ho práve nakrúcať a pochádza z vlastnej rodinnej dielne. Scenár nového filmu spočiatku sprevádzal rodinný rozkol, pretože režisér a producent Jan Svěrák s ním nebol spokojný.

Novú verziu však už prijal so slovami: "Bola by škoda ju nenakrútiť," povedal Zdeněk Svěrák a zároveň priznal, že tento krok bol pre film prospešný. "Príbeh je teraz sústredenejší, zmizli z neho veci, ktoré neboli nutné a nesúviseli s témou," povedal Svěrák starší.

Spoločne s ním sa v snímke predstavia aj herci z Divadla Járy Cimrmana aj vynikajúci Ladislav Smoljak, ktorý hral v mnohých českých filmoch ako Marečku, podejte mi pero!, Na samotě u lesa či Kolja. Premiéru tvorcovia plánujú na 8. marca 2007.

Hlavným hrdinom je bývalý učiteľ, ktorý brigádne pracuje v jednom pražskom supermarkete, kde vykupuje fľaše. V príbehu bojuje sám so sebou a s neúprosným časom, pretože túži nezostarnúť. Hľadá si nový pevný bod, keďže si ako učiteľ nerozumel so študentmi.

V úlohe jeho manželky sa predstaví Daniela Kolářová a dcéru, ktorá si rieši vlastné partnerské problémy, stvárni Tatiana Vilhelmová. "Otec zapojil do príbehu osobnú skúsenosť s jeseňou života. Je to osobné pravdivé a smutnoveselé," dodal Svěrák mladší.

SITA

obsah | kultura - kultúra