Spejbl se stal hvězdou MTV

Jedna z hlavních postav pražského Divadla Spejbla a Hurvínka kouří marihuanu, převléká se za ženu a prohání se v rychlých autech. Tedy alespoň v klipu kanadského DJ Tigy, kterou by měla vysílat i hudební stanice MTV. Drogám však překvapivě nepropadl mladý Hurvínek, ale jeho otec Spejbl.

Nezákonné využití loutky odhalil ve svém článku pro internetový server Novinky novinář Tomáš Baldýnský. "Není to žádný vtip, poslal mi to jeden čtenář z Kanady," vyvracel možné pochybnosti Tomáš Baldýnský. "Vždy, když má někdo imitátory, tak to značí určitou popularitu a do jisté míry to lichotí. Nemůžeme si ale dovolit, aby se loutky, které jsou určeny pro děti, objevovaly v podobných situacích," prohlásila ředitelka divadla.

"To by se mohl za chvíli objevit Hurvínek například v pornofilmu," vysvětlovala Štáchová, proč bere tuto hudební kauzu jako důležitý precedens. "Nemyslím si, že to bylo ze zlé vůle, měli nás ale samozřejmě požádat předem o souhlas," uvedla. DJ Tiga skladbu nahrál pro vydavatelství !K7, video vyrobila newyorská společnost Eyeball NYC. Generálního ředitele !K7 Horsta Weidenmuellera kauza "Spejbl" překvapila. "Je to poprvé, co o něčem takovém slyším, a rád bych to viděl na vlastní oči," sdělil Novinkám Weidenmueller.

Loutku populárního "taťuldy" Spejbla si maldý Kanaďan přívezl domů po své návštěvě Prahy. Prý se mu hned zalíbila a rozhodl se tedy, že ji bude využívat při svých diskžokejských produkcích. Spejbl se při nich teatrálně svíjel v rytmu hiphopu a stal se natolik populárním, že přišel nápad natočit s ním už nyní velice úspěšný klip.

Poté co Helena Štáchová měla možnost shlédnout inkriminovaný videoklip a spojila se i jeho autory, hodnotila celou kauze o poznání smířlivěji. "Sami autoři velmi pokorně přiznali, že jsou si toho vědomi. Uznávají naše autorská práva a mají zájem to napravit. Do konce týdne jim pošleme v tomto znění dopis," vyjádřila se k tomu po poradě s právníkem. "Nejsme v zásadě proti němu. Viděla jsem ho a pro mě není urážlivý. Není tam nic, co by mně vadilo. Jedinou podmínkou užití je ovšem náš souhlas ve formě licence," dodala Štáchová. Kariéra Spejbla ve světě moderní hudby je podle Štáchové známkou toho, že je loutka populární a hezká.

A proč vlastně přímo nehovořit o úspěchu? Vždyť plešatý podivín ve fraku je první českou celebritou, které se s úspěchem podařilo prorazit i na světoznámou MTV.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | kultura - kultúra