Pocty storočnému majstrovi

Zakladateľ modernej slovenskej grafiky Koloman Sokol dnes oslávi v arizonskom meste Tuscon sté narodeniny. Neduhy spojené s úctyhodným vekom mu nedovolili preletieť kontinent a byť v utorok na vernisáži svojej retrospektívnej výstavy vo Washingtone. Bez jeho osobnej prítomnosti otvorili aj novo zriadené Centrum Kolomana Sokola v umelcovom rodnom Liptovskom Mikuláši, ktorému daroval kolekciu 48 diel. Jeden z obrazov - Loď, s ktorou sa vrátim - vari najčitateľnejšie vyjadruje maliarovu clivotu za domovom, ktorý sklamaný definitívne opustil v roku 1948. A nebude ani dnes o 17. hodine na vernisáži výstavy Svetozára Ilavského v Galérii mesta Bratislavy (potrvá do 16. februára 2003), ktorý už názvom Asociačný experiment Sokol napovedá, komu svoju tvorivú poctu adresuje.

V knihách a časopisoch s reprodukciami expresívnych grafických listov Sokola, nástojčivo rozprávajúcich o ľudskej bolesti, biede a smútku, si Ilavský listoval odmalička v ateliéri svojho otca. "Často som si sadal na plecia sokolovských jazdcov. Nebolo tam veľa miesta a neboli to dlhé jazdy. Čo všetko však musel malý oslík s dlhými ušami uniesť na svojom chrbte," spomína 44-ročný umelec, ktorého výstava však nie je o spomienkach. A dodáva: "Potreboval som si ujasniť, čo toto platonické stretávanie s Kolomanom Sokolom pre mňa znamená. Čo mi dalo a dáva. A možno berie." Predstavuje zaujímavú kolekciu, ktorá nevznikla len kvôli formálnej príležitosti stého výročia narodenia významnej osobnosti slovenského výtvarného umenia 20. storočia.

Ďalšiu poctu storočnému majstrovi pripravila Slovenská pošta. Vydala príležitostnú viacfarebnú poštovú známku pod názvom Koloman Sokol: V ateliéri. Známka z emisného radu Umenie s nominálnou hodnotou 23 Sk bude platiť v tuzemskom i medzinárodnom poštovom styku oddnes.

Ryteckú transkripciu Sokolovho diela z roku 1991, vystaveného v Galérii P.M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, na známku vytvoril Rudolf Cigánik. Ten je aj autorom transkripcie príležitostnej pečiatky na obálku prvého dňa. Známku s rozmermi 40x50 mm vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha.

Zakladateľ modernej slovenskej grafiky 20. storočia, ilustrátor a maliar Koloman Sokol sa narodil 12. decembra 1902 v Liptovskom Mikuláši. Vyrastal bez rodičov a pôvodne sa vyučil za údenárskeho majstra. Veľké nadanie ho však priviedlo k umeniu. Po štúdiách ho v roku 1937 pozvala mexická vláda a nasledujúcich päť rokov učil na národnej univerzite v Mexico City. Potom žil a pracoval v USA. Po vojne Sokol krátko pôsobil v Prahe a v roku 1946 prišiel do Bratislavy, kde učil na Slovenskej vysokej škole technickej a na Pedagogickej fakulte. V súčasnosti žije u syna v Tucsone v americkom štáte Arizona.

Koloman Sokol sa venoval najmä grafike, drevorezu, kresbe a postupom času sa prikláňal k maliarskemu poňatiu svojich diel. Vo svojej tvorbe obsiahol všetky aspekty ľudského života, vyjadrujúc sa v protikladoch ako láska-nenávisť, radosť-bolesť a stretávajú sa uňho i témy vzdoru a odovzdania. Jeho výtvarný prejav je silný, dynamický, expresívny, priam až kresliarsky istý.

"Leonardo, Rembrandt, Goya, Picasso. Každý z nich mal svoj vrchol, preto by bolo hlúpe sa s nimi pretekať. Moje preteky sú iba sám so sebou, a tie okrem mňa nik iný urobiť nemôže," vyznal sa pred rokmi Koloman Sokol.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | kultura - kultúra