Smoček dostane Čapkovu kresbu

Divadelní režisér, dramatik a prozaik Ladislav Smoček (1932) převezme v pátek odpoledne v rezidenci pražského primátora Cenu Karla Čapka pro rok 2004, kterou mu udělilo České centrum Mezinárodního PEN klubu udělila za dílo, jedinečným způsobem zobrazující groteskní existenci člověka v současném světě.

Jméno Ladislava Smočka je spojeno především s pražským Činoherním klubem, který zakládal s Jaroslavem Vostrým. Jeho provoz zahájila v roce 1965 premiéra Smočkovy první hry Piknik. Uvedl v něm i většinu dalších her: v roce 1966 Bludiště a později zfilmované Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, o čtyři roky později Kosmické jaro, v roce 1987 původně rozhlasovou Bitvu. Smyčka tam měla premiéru v roce 1991 a hra Jednou k ránu v roce 2000. Přesto uvedl předseda poroty Jan Lukeš: "Jeho dílo žije víc v zahraničí, u nás je opomíjen." Velmi oblíbeným autorem je podle něj Smoček ve Skandinávii.

V minulých letech byli laureáty prestižní ceny udělované od roku 1994 G. Grass, P. Roth, A. Lustig, J. Kratochvil, Josef Topol a L. Vaculík. Cenou je bronzová plastika rozvírací knihy s oboustranným reliéfem Čapkova portrétu od Vladimíra Preclíka a šek na 150 tisíc korun. Letos laureát obdrží i výjimečný dar - originální kresbu Josefa Čapka z roku 1920.

Slavnostnímu udělení ceny předchází v Lichtenštejnském paláci mezinárodní konference na téma Osudy literatury ve sjednocené Evropě, na které vystoupí řada předních intelektuálů od nás i ze zahraničí.

(em), NOVINKY

obsah | kultura - kultúra