Umenie spod Tatier v kolíske hokeja

Po prvý raz sa koná v Kanade Mesiac slovenskej kultúry. Jeho riaditeľom je sochár Ján Stohl, ktorý pochádza zo Slovenska. Podujatie sa uskutočňuje v centre Montrealu od 15. januára do 12. februára. Ján Stohl nám pri nedávnej návšteve Bratislavy poskytol podrobnejšie informácie.

Aký bude rozsah a umiestnenie mesiaca kultúry?

Podujatia sa konajú vo dvoch kultúrnych inštitúciách a v jednom obchodno-administratívnom centre. Všetky tri inštitúcie sú v strede Montrealu. Kultúrny objekt Ges sa nachádza pod jezuitským kostolom, nie je to však cirkevné zariadenie. Spravuje ho administratívna rada, v ktorej sú samí umelci. Práve tu vznikol projekt mesiaca slovenskej kultúry, ktorý sa zrodil zo zámeru urobiť výstavu. V centre Gesu sú totiž vystavovacie priestory a dve divadelné sály - jedna pre 425 ľudí, druhá pre 80 ľudí. Tie sme chceli tiež využiť. V tomto komplexe budú až štyri výstavy (napríklad výstava bábok z Bibiany, výber grafiky zo zbierok SNG). Treba ešte povedať, že Ges je veľmi dobre zapísaný v kultúrnom montrealskom svete a že tieto priestory nám na celý mesiac poskytli zdarma v rámci interkulturálnej výmeny.

V tých sálach sa premietnu aj filmy Martina Šulíka?

Nie, budeme mať možnosť prezentovať sa aj v špeciálnych filmových priestoroch. V Cinémath Québécoise, čo je filmový stánok pre fajnšmekrov, sa premietnu až štyri Šulíkove filmy. Ďalšie podujatia budú tiež na veľmi atraktívnom mieste, v objekte Complexe Desjardins, čo je obrovský komplex - hotel, tri administratívne veže a priestor medzi nimi, ktorý je ako veľké námestie. Tieto priestory nám ponúkli na dva týždne bezplatne, hoci inak je na ne viacročný poradovník. Bude tam veľká výstava o Slovensku s ťažiskom na fotografiách, ale aj ukážka slovenských výrobkov a výstavka o úspechu slovenských hokejistov na svetovom šampionáte. V centre Desjardins sa premelie denne 35 000 ľudí. Je to vlastne veľká výkladná vitrína.

Ako ste sa dostali k významnej funkcii riaditeľa a ako to, že vám tak vychádzajú v ústrety?

Oslovila ma slovenská ambasáda aby som reinštaloval v Montreale výstavu slovenského výtvarného umenia, ktorá bola v Ottawe. Mala sa trocha rozšíriť, ale napokon sa zámer zmenil na multidisciplinárnu prezentáciu SR v Kanade. Má to niekoľko dôvodov - desiate výročie vzniku SR, a potom aj náš úspech v hokeji. Montreal je totiž kolískou ľadového hokeja, a tak nad celou akciou prevzal patronát Peter Šťastný a ďalší slovenskí hokejisti, ktorí hrajú v NHL.

Vy sa na čo najviac z mesiaca kultúry tešíte?

Asi keď už bude po všetkom. Ale teším sa najmä na výstavy. V Kanade vystúpi Dodo Šošoka, Adriena Bartošová, dychové kvinteto Istropolis a ďalší vynikajúci umelci. Myslím, že všetko bude hodné radosti a obdivu.

Myslíte si, že Kanaďania na naše umenie zaberú?

Moja doterajšia skúsenosť je taká, že Kanaďania majú k Mesiacu slovenskej kultúry pozitívnejší prístup než slovenská strana. Na Slovensku je veľa alibizmu, ľudia neradi na seba berú zodpovednosť a to brzdí. Pocítil som to takto pri organizovaní. Ale verím, že sa podujatie vydarí aj tak. Milan Kňažko predstavil túto akciu už šiesteho júna pani ministerke kultúrneho dedičstva v Kanade Sheile Coppsovej, ale potom to už prenechal na pána Chmela. Vznikla tak časová pauza a tým tieseň, pre ktorú, žiaľ, padli viaceré reklamné kontakty - Radio Kanada i televízia chceli niečo odvysielať v predstihu, denník La Press tiež, ale už nebol čas, kým sme sa spamätali.

Čo majú Kanaďania najradšej?

Frankofónni Kanaďania sú veľmi silní v šoubiznise. Montreal je známe svetové centrum festivalov. Je to živé kozmopolitné mesto, multikultúrne. Etniká, ktoré tam žijú, si robia svoje festivaly. Slováci doteraz nerobili nič. A zatiaľ - Kanaďania sú veľkí obdivovatelia slovanských národov a zaujímajú sa o ich kultúry.

Ako ste sa dostali do Kanady?

Osemnásť rokov žijem v Montreale, živím sa sochárstvom. V Bratislave som vyštudoval na ŠUP-ke kamenosochárstvo a na Vysokej škole výtvarných umení som študoval sklo v architektúre. Po štvrtom ročníku som odišiel zo školy a emigroval som.

Ako sa vám podarilo uchytiť?

Prácou. Robil som aj pomník prvému ministrovi Qébecku Robertovi Bourassovi. Je to abstraktná socha, ktorá sa volá Paralelná konvergencia - dva päťmetrové monolity zo žuly. Robím aj portréty a dostal som objednávku na výzdobu mestskej knižnice. Roboty mám dosť. Aj možnosť prezentácie v Desjardins som dostal vďaka tomu, že som robil bustu zakladateľa komplexu, ktorá je tam vystavená. Takto vznikol osobný kontakt a možnosť dva týždne vystavovať Slovensko. Kulminačný bod podujatia bude 23. až 26. januára práve v tomto centre, kde sa na tlačovke zúčastní aj Peter Šťastný, Peter Bondra a Richard Zedník.

Kto bude viesť Mesiac slovenskej kultúry z kanadskej strany?

Nicole Thérienová, kunsthistorička, ktorá je známa neformálnym prístupom - hovorí napríklad, že umelcov iba sprevádza. Má veľmi dobré kontakty v rámci Qébecku.

Bude toto podujatie už každoročne?

Chceme, aby sa načala tradícia - na budúci rok by však mali byť kanadskí umelci hosťami na Slovensku.

HELENA DVOŘÁKOVÁ

obsah | kultura - kultúra