Mesiac slovenskej kultúry v Kanade

Nedávne desiate výročie vyhlásenia samostatnej Slovenskej republiky si na severoamerickom kontinente popri Američanoch celým radom podujatí v rámci mesiaca slovenskej kultúry pripomenuli aj krajania v kanadskom Montreali.

Mesiac slovenskej kultúry organizovalo slovenské Ministerstvo kultúry v spolupráci s montreálskym Centrom tvorivosti a záštitu nad ním prevzalo Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ottawe. Na listine sponzorov sa na prvom mieste objavili mená slovenských hokejistov Richarda Zedníka, Petra Bondru a Petra Šťastného, čestného riaditeľa podujatia. Hlavným domácim organizátorom bol montrealský sochár Ján Stohl.

Vymenujme aspoň najzaujímavejšie výstavy a ďaľsie akcie. Medzinárodný dom umenia pre deti, Bibiana sa predstavil to kolekciou bábok z expozície na rozprávkové motívy "Kde bolo, tam bolo", a výstavou ilustrácií kníh pre deti zo zbierok svetovej súťaže Bienále ilustrácií Bratislava. Prišlo aj moderné bábkové divadlo Piki so živým hercom na javisku v predstavení Paskudárium a tradičné marionetové divadlo známeho zberateľa i rezbára drevených bábok vodených na niti, Antona Anderleho.

Milovníci hudby sa mohli potešiť z večera operných árií v podaní Ivetty Tannenbergerovej a Pavla Bršlíka, jazzového soirée bubeníka Doda Šošoku, koncertu skupiny Adrieny Bartošovej v spojení so slovenskou poéziou v recitále Štefana Bušku, z vystúpenia komorného kvinteta Istropolis s hudbou starých majstrov i z temperamentnej ľudovej hudby zo Zuberca.

Záujemcovia mali možnosť priblížiť si slovenskú kultúru aj vo videozáznamoch moderneho tanečného divadla, v grafických listoch z fondu Slovenskej národnej galérie, vo výstave Tváre slovenského abstrakcionizmu, v zbierke moderného slovenského plagátu a vo fotografiách Ladislava Bielika, ktoré zachytávajú okupáciu Slovenska v roku 1968 a vo filmoch režiséra Martina Šulíka. S veľkým záujmom sa stretla výstava fotografií Jána Súkupa, dokumentujúca úspechy slovenského hokeja a doplnená autogramiádou niektorých slovenských hokejistov, činných na americkom kontinente.

Stredobodom pozornosti boli aj sprievodné akcie, na ktorých sa Slovensko prezentovalo nielen po kultúrnej, ale aj po obchodnej a turistickej stránke. Návštevnosť, ovplyvnená spočiatku nepriaznivým počasím a tuhými mrazmi, zo dňa na deň stúpala. Na niektoré vystúpenia nebolo možné obstarať lístky, boli vypredané. Mesiac slovenskej kultúry v Montreale pútal pozornosť francúzskych médií, ktoré priniesli o úspešných programoch obsiahle reportáže.

BRIGITTA HAMVAŠOVÁ

obsah | kultura - kultúra