Do SR sa chystá európska divadelná špička

"Predbehli sme NATO aj Európsku úniu, Slovenské národné divadlo už je členom Európskej divadelnej konvencie," spokojne skonštatoval generálny riaditeľ Dušan Jamrich o tom, že činohre sa ako jedinému divadlu z bývalého Česko-Slovenska podarilo stať členom tejto prestížnej medzinárodnej divadelnej organizácie. Inak pôsobil dosť unavene, na pleciach mu leží totiž jedna z prvých veľkých úloh: usporiadať medzinárodný divadelný festival. Prípravy práve finišujú, 24. júna sa vilniuskym Richardom III. začne v Bratislave šiesty ročník festivalu EuroThalia potrvá do 30. júna.

Trochu kuriózny je spôsob, akým sa Činohra Slovenského národného divadla stala členom Európskej divadelnej konvencie združujúcej 34 činoherných súborov z dvadsiatich európskych krajín. Na počiatku bola členka činohry Michaela Čobejová, to ona pred časom vo Francúzsku oslovila prezidenta organizácie, francúzskeho režiséra Daniela Benoina.

"Naše divadlo už takmer vôbec necestovalo do zahraničia. Okrem zájazdov do Čiech sme nemali prakticky nijaké medzinárodné kontakty. Všetko to vyšlo, podali sme si prihlášku a prijali nás." Členstvo zaručuje divadlám výmenu predstavení, hosťovanie umelcov, stáže pre technický personál. Asociácia tiež spolu s Úniou divadiel Európy udeľuje každoročne Európsku divadelnú cenu a organizuje workshopy, semináre, festivaly v členských krajinách.

Činohra Slovenského národného divadla po prvý raz stojí pred skúškou zorganizovať festival takého rozsahu a prestíže. Festival bude na javiskách Divadla P. O. Hviezdoslava a Malej scény. Zúčastní sa na ňom jedenásť divadiel z Litvy, Portugalska, Maďarska, Gruzínska, Slovinska, Švédska, Chorvátska, Francúzska, Veľkej Británie a Nemecka. Jedenástym titulom bude domáca Tan-čiareň. Všetky predstavenia budú simultánne tlmočené do slovenčiny a britské predstavenie Nočný labyrint bude aj pre deti.

BARBORA DVOŘÁKOVÁ, SME

obsah | kultura - kultúra