Dva slovenské týždne v znamení moderného dizajnu

Utorkovou slávnostnou vernisážou Interiérové solitéry Michala Bergera sa začali Dni dizajnu 2003, na ktorých si budú môcť návštevníci do 31. októbra pozrieť novinky a trendy vo svete dizajnu na Slovensku a v zahraničí.

Ústredným podujatím festivalu Dni dizajnu 2003 je výberová prehliadka slovenského dizajnu nábytku a doplnkov s názvom Design Slovakia 2003, ktorá sa začala včera a potrvá do 26. 10. ako súčasť veľtrhu Moddom 2003 v bratislavskej Inchcebe. Súčasťou expozície bude aj panelová výstava výsledkov súťaže Eat art 2003.

Diskusie pre odborníkov

Dni dizajnu svojou ponukou nadchnú najmä odborníkov z oblasti dizajnu a architektúry. Práve na nich najviac mysleli aj organizátori, a preto popri výstavách pripravili dve prezentačné popoludnia s názvom Fokus, na ktorých budú môcť diskutovať s osobnosťami tvoriacimi v oblasti interiérového a grafického dizajnu. Dnes na podujatí Fokus - Interiérový dizajn vystúpia hostia z ČR Michal Froněk a Jan Němeček zo zoskupenia Ogloj Chorchoj a Bára Škorpilová zo zoskupenia Mimolimit.

Vo štvrtok vystúpi na seminári Grafický dizajn Ján Činčera (Studio Činčera), Petr Babák (Studio Machek & Babák) a Ivo Kaleta (Graphic House).

Ľudksý dizajn

Ústredným mottom tohtoročných Dní Dizajnu je Život s dizajnom je lepší a krajší, preto sa množstvo vystavovaných diel snaží priblížiť tomu, čo sa naozaj dá využiť v reálnom živote. Nepôjde teda iba o avantgardné štúdie, ktoré sa dajú maximálne obdivovať z diaľky. Zámerom výstavy Design Slovakia 2003 je popri predstavení aktuálnych trendov ukázať, že produkty slovenských výrobcov môžu spĺňať náročné kritériá nielen z hľadiska tvaru, ale i funkčnosti, kvality vyhotovenia a celovej úžitkovej hodnoty za adekvátnu cenu. V kolekcii, ktorú kurátorsky pripravila Ľubica Fabri, je zastúpený nábytok, okrem iných od Petra Bohuša, Martina Dvořáka, Etely Lučovej a Petra Mesiarika.

Súčasťou podujatia je aj odovzdávanie výročných Národných cien za dizajn 2003, ktoré sa uskutoční 29. 10. Výstavu prác ocenených v súťaži si budú môcť záujemcovia prezrieť aj po skončení podujatia v Slovenskom národnom múzeu do 30. 11. 2003.

MAREK BEZÁK

obsah | kultura - kultúra