Kvietky a drahokamy slovenského baletu

Len čo sa mierne oteplilo, už nám to na javisku Opery Slovenského národného divadla zakvitlo baletnými vílami, rozprávkovými postavičkami a drahokamami z Čajkovského Spiacej krásavice. Piatkový večer, ktorý sa odohral aj za účasti ministra kultúry Ruskej federácie Švydkoja, bol pre slovenský balet skutočne "eventom", aby som použila PR žargón.

Naštudovanie veľkého baletu z klasického repertoáru je samo o sebe počinom. Na scéne bolo vidno nielen výpravné kostýmy Jozefa Jelínka, ale aj niekoľkomesačné pôsobenie ruského choreografa uzbeckého pôvodu Bachrama M. Juldaševa, ktorý - ako bolo na tlačovej konferencii jemne povedané - nie celkom uznával pracovný čas. Ak je Spiaca krásavica baletom, v ktorom sa na úkor dramatickosti príbehu dáva tanečníkom šanca ukázať sa v tých najnáročnejších baletných variáciách, bez silného ženského súboru by sa nedal ani inscenovať. Aj v rámci baletnej konvencie by však divák asi zniesol viac hereckej prirodzenosti.

Piatkovej slávnostnej premiére predchádzalo udeľovanie Cien Philip Morris Kvet Baletu. Záštitu nad podujatím prevzal aj tento rok minister kultúry Milan Kňažko s manželkou. Kvet baletu je jednou z najlepšie sponzorovaných cien v našom divadelníctve. Záujem spomínanej firmy o baletné umenie je učebnicovým príkladom žehlenia si vlastného svedomia. Samotné podujatie, prirodzene, nezahalil ani obláčik cigaretového dymu. Keď už tie zlé nadnárodné koncerny existujú, nech sú aj na niečo dobré?

Za najvýraznejší talent roku 2001 bola označená členka baletu Slovenského národného divadla Eva Petráková. Na slávnostnej premiére sa predstavila v menšej, no veľmi efektnej role. Držiteľom ceny Najlepší baletný umelec sa stal Martin Blahuta, ktorý pôsobil jednu sezónu aj v Pražskom komornom balete. Na ocenenie bol nominovaný predovšetkým za postavy v baletných produkciách SND Rómeo a Júlia, Giselle, Luskáčik či Zvonár z Notre Dame. V prefeminizovanej Spiacej krásavici ako Princ Desiré vyhrával takmer kontumačne. Jeho partnerkou v postave princeznej Aurory bola sólistka Baletu SND, z Rumunska pochádzajúca Cosmina Maria Zaharia. A hoci sa jej z Kvetu baletu neušiel ani lístok nominácie, celkom určite v ten večer na scéne kvitla. Nepoznám štatút ceny Kvet baletu a už vôbec nechcem spochybniť zásluhy ocenených tanečníkov. Zaujímalo by ma len, či má cudzinka právo byť na túto cenu nominovaná. Myslím, že by sa mi to k medzinárodnému záberu sponzora hodilo viac, ako nejaké technické obmedzenia. Umenie sa globalizuje a umelci, podobne ako špičkoví športovci, majú so svojou úradnou príslušnosťou problémy. Ak sme právom hrdí na to, ak prestížnu cenu získa Slovák pôsobiaci v zahraničí, nemohli by sme byť niekedy veľkorysí aj my?

ZUZANA ULIČIANSKA

obsah | kultura - kultúra