Warhol a slovenské umenie v slávnej galérii Uffizi

Nestáva sa často, že by sa podarilo žijúcim výtvarníkom vystavovať v prestížnej florentskej galérii Uffizi. Nieto ešte slovenským. Z tohto aspektu doslova výnimočnej šance a pocty sa dostalo piatim slovenským umelcom, ktorých diela sú v súčasnosti inštalované na prízemí galérie v spoločnosti originálov Andyho Warhola a jeho brata Paula.

"To, že moje obrazy sú pár metrov od sochy Dávida a najznámejších diel renesancie, navyše v takýchto exkluzívnych priestoroch, nie je každodenný úkaz," povedal Daniel Brogyányi. Na viac ako mesiac trvajúcej výstave s názvom Andy Warhol: jeho slovenské korene, organizovanej Slovenským inštitútom v Ríme, spolu s ním vystavujú Jozef Gertli-Danglár, Dan Meluzin, Katarína Obermanová a Ivona Žirková. Slovami kurátora Michala Bycka "nemajú v kontexte s Warholom nič spoločné, ale sú post-pop artom dnešnej doby".

Vďaka tomu, že výstava diel najznámejšieho predstaviteľa pop artu zo slovenských zbierok sa koná v rámci Dní slovenskej kultúry v Toskánsku, Brogyányi, ktorý výstavu otváral, mohol nahliadnuť aj do zbierok galérie, ktoré nie sú bežne návštevníkom k dispozícii. "Bol to zážitok prechádzať sa medzi Rembrandtovými portrétmi."

On sám tu vystavuje svojich Desať portrétov Židov a farebné veľkoformátové printy Šalát ako ruža. Danglár sa prezentuje napríklad akrylom na plátne Extra jemná (etiketa vodky s Marilyn Monroe), Meluzin svojimi známymi tortami, Žirková realistickými olejomaľbami cez zaujímavú perspektívu vodnej hladiny alebo skla a Obermanová sieťotlačami klobás a koláčikov.

V rámci vernisáže vo Florencii Brogyányi predstavil Talianom aj projekt Vytvor si svojho Warhola, ktorý odštartoval na Slovensku a na budúci rok bude pokračovať práve tu. Maľovanie zosolarizovaného portrétu ľubovoľnou technikou sa odohrávalo priamo pred galériou na chodníku. Súťaž uzavrú organizátori na finisáži, víťaz získa zájazd do Warholovho múzea v Medzilaborciach.

Vo Florencii aj naďalej, až do 16. januára, trvá v rámci podujatia Stretnutia s európskou kultúrou archeologická výstava Slovensko: križovatka európskych civilizácií, inštalovaná v Museo Archeologico Nazionale. Iniciatívou Slovenska je v budúcnosti aj reštaurovanie fresky Bratislavy na nádvorí radnice v Palazzo Vecchio, ako jednej z pätnástich fresiek európskych metropol 16. storočia, vytvorenej pri príležitosti sobáša kniežaťa Fernanda da Medici s princeznou Janou Rakúskou.

DOROTA KRÁKOVÁ

obsah | kultura - kultúra