Slovenští umělci se v Praze neztratí

Slovenské umělce nesvazuje jazyková bariéra, a tak své publikum nacházejí i v Čechách. Mnoho z nich sem jezdí, někteří zde našli i svůj domov.

Populární slovenská zpěvačka Jana Kirchner křtila včera v Lucerna Music Baru na Václavském náměstí svou novou desku. Nemusela se bát, že by zpívala prázdnému sálu, protože v Čechách je známá stejně, ne-li více než na Slovensku. A není jediným umělcem, který u nás nachází publikum.

Ve stejném klubu křtila před časem své album Slová do tmy i skupina No name. Její členové si přitom české publikum velmi pochvalovali. "Hrajeme tady rádi, atmosféra je tu vždycky skvělá," řekl zpěvák Igor Timko.

Desetitisíce lidí na koncertě

Na Čechy si přitom nemohou stěžovat ani další slovenští interpreti. Když koncem září koncertovala v Praze na Letné skupina Elán, uzavřela kvůli bezpečnosti návštěvníků policie okolí Letenské pláně jakékoliv dopravě. Pořadatelé očekávali totiž příjezd zhruba šedesáti tisíc fanoušků a závěrečné součty po koncertě toto číslo jen potvrdily.

Zpěvák Richard Müller zase před časem vystoupil ve Sportovní hale a jeho desky tradičně bodují v žebříčku nejprodávanějších alb v Čechách.

Pódium i domov

Někteří ze slovenských umělců přitom u nás našli i nový domov. Příkladem může být Miro Žbirka, který má dokonce i české občanství. Také zpěvačka Dara Rollins zakotvila v Praze. Zdárně tu pokračuje ve své pěvecké kariéře, jednu dobu dokonce spolumoderovala televizní talk show.

Ale nejsou to jen zpěváci, koho může publikum v metropoli vídat. Jezdí sem i divadelní soubory, slovenští herci hrají v českých televizních seriálech či filmech. Mladá herečka Michaela Badinková se například objeví v pátém díle slavné série Básníků. Tuto neděli uvede Česká televize divadelní hru Talár a ptačí zob, kterou režíroval slovenský herec Milan Lasica, nejznámější patrně jako člen herecké dvojice s Júliem Satinským či jako doktor Vlach z filmové adaptace Jirotkova Saturnina. Lasica přitom není zdaleka prvním. Loňské představení Krále Leara, které se konalo na Pražském hradě v rámci Letních shakespearovských slavností, režíroval jiný slovenský herec - Martin Huba.

MAREK HEJDUK

obsah | kultura - kultúra