Slávik 2004 opäť bez prekvapení

Tradičné mená slovenskej popmusic si v sobotu večer v bratislavskom Istropolise rozdelili sošky populárnej ankety Slávik 2004. Až na skokana roka Roba Grigorova akcia nepriniesla žiadne veľké prekvapenie. Zlatého slávika v kategórii skupín si prevzala kapela Elán.

Federálna skupina, ktorá sa môže spoľahnúť aj na fanúšikov v susednom Česku, získala i platinového Slávika. Ten sa udeľuje za najväčší počet hlasov. Elán ich získal presne 10 001 a odniesol si aj cenu za Hit roka. Stala sa ním baladická pesnička Láska moja. Zdôvodnenie, prečo sa Jožo Ráž a spol. držia stále na vrchole, pomenoval ich dvorný textár Boris Filan: "Starí páni čúrajú podobne ako dámy, čiže po sediačky. Ale Elán štia stále postojačky!"

Strieborného Slávika v kategórii skupín získali po štvrtý raz No Name. Líder kapely Igor Timko na recepcii po televíznom prenose povedal: "Podstatné je, že medzi skupinami vládne zdravá konkurencia, keď medzi sebou dokážu takto laškovať." V zákulisí si vraj zaželal s Jánom Balážom a Jožom Rážom do budúcnosti všetko dobré. "Elán pre nás v minulosti urobili skvelú vec. Zobrali nás ako predkapelu na české turné, ktoré nám pomohlo presadiť sa aj u našich susedov. Za to im veľmi pekne ďakujeme. Za pár rokov ale...," dodal s významnou pauzou na záver Timko.

Speváčke Misha sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roku. Reprezentatka štýlu r'n'b, ktorá na jeseň vydala druhý album, predbehla svoju konkurentku a priateľku Janu Kirschner o zopár hlasov. "Neviem, či o tom rozhodol môj nový album, aj keď sa veľmi dobre predáva. Nedá sa to zdôvodniť, ale mám z prvenstva veľkú radosť," hovorí držiteľka dvoch zlatých Slávikov. "Prvá bola nečakaná. Druhá je o to neuveriteľnejšia, že ľudia na mňa nezabudli. Je pravda, že je ťažšie niečo udržať, ako získať."

Jednou z hlavných hviezd večera bol jednoznačne spevák Miroslav Žbirka. Niekdajší československý slávik, ktorému sa v 80. rokoch podarilo prerušiť rekordnú sériu Karla Gotta, bol popri Richardovi Müllerovi považovaný za jedného z hlavných favoritov Slávika. Prvenstvo prijal ako obyčajne, so stoickým pokojom: "Pripraviť sa na to, že budete prví a že si napíšete ďakovnú reč, považujem za rúhanie. Ak to neočakávate, tak sa z ceny môžete viac tešiť," vysvetľuje spevák, žijúci v Prahe, ktorý prišiel na ceremoniál v sprievode sympatickej manželky. Na budovu Istropolisu má bohaté spomienky: "Je to pre mňa stále Dom ROH, v ktorom sme na Bratislavskej lýre hrali po prvýkrát novú súťažnú pesničku Biely kvet. Teraz sa píše rok 2004, sedím opäť v tej istej budove a preberám ďalšiu cenu. Je to neuveriteľné, veď sme si vtedy mysleli, že v roku 2004 nebudeme vôbec hrať!"

Na ceremoniál prišiel s dcérou aj minuloročný víťaz Richard Müller, ktorý si nakoniec odniesol bronzového Slávika. Jeho príchod mnohých prekvapil, keďže tento populárny spevák podobné súťaže ignoroval. Najväčším prekvapením večera bol však Robo Grigorov. Prečo mu hlasujúci nadelili tento rok toľko hlasov, je pre mnohých záhadou, keďže niekdajšia hviezda v poslednom čase nič nevyprodukovala.

Nitrianska skupina Desmod spolu so speváčkou Zuzanou Smatanovou ako jediní nehrali z playbacku. "Sme radi, že sme mohli hrať naživo. Ak by sme tam boli na playback, asi by sme pred našimi fanúšikmi vyzerali ako idioti," vysvetľuje spevák Desmodu Kuly.

Minulý rok všetci speváci a skupiny hrali live, tentoraz organizátori stavili na playback. Tento fakt kritizovala aj strieborná Jana Kirschner. "Úroveň večera bola veľmi slabá a nemalo to žiadnu šťavu," povedala speváčka, podľa ktorej je obnovenie playbacku krokom späť. "Veľmi sa ma dotklo, že sa nespievalo naživo. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo Slávik, napriek tomu, že Ruslana mala niečo do seba, vyznel tak umelo."

Slávik 2004

Spevák

1. Miroslav Žbirka 2. Jožo Ráž 3. Richard Müller

Speváčka

1. Misha 2. Jana Kirschner 3. Jadranka

Skupina

1. Elán 2. No Name 3. Desmod

Objav roka

Emily

Skokan roka

Robo Grigorov

Rádioslávik

G8 - Vráť trochu lásky medzi nás

Hit roka

Elán - Láska moja

PETER BÁLIK

obsah | kultura - kultúra