Misha porazila Kirschner, Elán všetkých

Oproti minulému roku zmenou na prvých priečkach v dvoch kategóriách sa v sobotu večer skončilo v bratislavskom Istropolise vyhlasovanie ankety Slávik 2003.

Viacnásobnú zlatú slávicu Janu Kirschner posunula na druhú priečku speváčka Misha a z tretieho miesta sa tešila Jadranka. V kategórii spevákov zas minuloročného víťaza Miroslava Žbirku predbehol Richard Muller, ktorému sa tak konečne podarilo túto anketu vyhrať, a bronz zostal Jožovi Rážovi, ktorý sa kdesi na ostrove Varadero v Atlantickom oceáne mohol tešiť aj z víťazstva v kategórii skupín, v ktorej slovenskú legendu nasledovala kapela No Name a do prvej trojky sa vďaka priazni fanúšikov dostala aj skupina Horkýže Slíže.

Malé Sláviky pre Desmod, Ďuricu a I. M. T. Smile

Na rozdiel od minulého ročníka populárnej ankety sa tento rok mohlo hlasovať aj prostredníctvom SMS správ, a najmä počas celého ceremoniálu, ktorý v priamom prenose odvysielala televízia Markíza, mohli hudobníci hrať naživo. Večer otvorila skupina Peha a ako prvé ceny sa udeľovali takzvané "malé" Sláviky.

Objavom roka, teda interpretom, ktorý sa minulý rok neobjavil v prvej päťdesiatke v nijakej z kategórií a teraz sa vyšvihol najvyššie, sa stala skupina Desmod, ktorá sa však sformovala už v roku 1996 a na svojom konte má tri albumy. Ďalšieho z malých Slávikov si odniesol spevák Andy Ďurica, víťaz Košického zlatého pokladu 2001, keď si od vlaňajška polepšil o viac ako štyridsať miest a stal sa tak Skokanom roka. Rádioslávikom, teda najhranejšou piesňou v slovenských rádiách, sa stala skladba Kým stúpa dym od skupiny I. M. T. Smile. Tá šancu hrať naživo naozaj využila.

Raz to muselo prísť

A potom prišlo vyhlasovanie troch hlavných kategórií, ktorých výsledky všetci napäto očakávali. Ktoré z nominovaných skupín sa umiestnili v prvej trojke, sa diváci dozvedeli z úst textára Vlada Krausza. V tejto kategórii sa veľké prekvapenie nekonalo - akurát Horkýže Slíže, ktorých najnovší videoklip sa televízia Music Box rozhodla vysielať len po desiatej hodine večer, vytlačili z bronzovej priečky Senzus. Naopak, skupina No Name sa opäť raz musela uspokojiť "len" s druhým miestom. Igor Timko sa poďakoval fanúšikom, že aj počas roka, keď bojovali o priazeň českých poslucháčov, im slovenské publikum zachovalo sympatie.Zlato si tak ako počas predchádzajúcich rokov odniesol Elán, ktorý zastupoval iba Ján Baláž.

O dosť napínavejšia bola súťaž v kategórii speváčok. Keď si bronzovú sošku odniesla Jadranka, atmosféra v sále by sa dala krájať. Po vyhlásení druhého miesta však už bolo všetko jasné: Misha predbehla Janu Kirschner a Marika Gombitová tak vypadla z prvej trojky. Pri preberaní cien Jadranka v čiernych šatách s vyzývavým dekoltom sľúbila, že bude aj "naďalej pracovať na slovanskom princípe", zatiaľ čo Jana Kirschner len poznamenala: "Raz to muselo prísť." Speváčka však nevyzerala sklamane a jej vystúpenie bolo druhým z troch vrcholov sobotňajšieho večera.

Pocta Dodovi Dubánovi

V kategórii spevákov poskočil na prvé miesto Richard Muller, ktorý si cenu pre chorobu neprišiel prevziať osobne, striebro zostalo Miroslavovi Žbirkovi. Toho potešili mladé slečny s papierovými transparentmi, z ktorých poskladali jeho meno. Cenu za bronzového Joža Ráža opäť prevzal Ján Baláž, takisto ako platinového Slávika, cenu pre absolútneho víťaza, teda interpreta s najvyšším počtom hlasov bez ohľadu na kategóriu.

Záver večera patril pocte nedávno zosnulému Dodovi Dubánovi, ktorého Vráť trochu lásky medzi nás odspievalo so sprievodom skupiny Babylon osem mladých slovenských spevákov, medzi ktorými nechýbal Igor Timko, Miko Hladký, Robo Papp alebo Kuko z Horkýže Slíže. Pesnička s textom Joža Urbana si vyslúžila standing ovations a potom sa už interpreti aj hostia odobrali do bratislavského hotela Holliday Inn, kde víťazi čelili masívnemu náporu novinárov.

Víťazi ankety Slávik 2003

Kategória spevák

Richard Muller 17 506
Miroslav Žbirka 16 828
Jožo Ráž 15 871

Kategória speváčka

Misha 21 120
Jana Kirschner 16 975
Jadranka 9 950

Kategória skupina

Elán 29 811
No Name 14835
Horkýže Slíže 8 020

Objav roka

Desmod 4 062

Skokan roka

Andy Ďurica 5 901

Rádioslávik

I.M.T. Smile: Kým stúpa dym

MATÚŠ KVASNIČKA, PRAVDA

obsah | kultura - kultúra