Shakespeare spája Česko a Slovensko

V roku 1990 vyzval prezident Václav Havel umelcov, aby oživili Pražský hrad. Odvtedy patrí hrad po celý júl a august Letným shakespearovským slávnostiam. Prvou uvedenou inscenáciou bola veselohra Sen noci svätojánskej v réžii Jana Kačera, s nezabudnuteľným Milošom Kopeckým v hlavnej úlohe.

Deviaty ročník festivalu bol zahájený výnimočnou premiérou komédie Skrotenie zlej ženy v česko-slovenskom obsadení s česko-slovenským realizačným tímom. V preklade kongeniálnych shakespearovských prekladateľov Martina Hilského a Ľubomíra Feldeka, Čecha a Slováka, avšak oboch Pražanov.

Nebolo to posledné česko-slovenské prepojenie. S myšlienkou preniesť z Prahy a Brna aj do Bratislavy, prišiel herec Marián Zednikovič. A tak sa tento rok uskutoční už po druhý raz aj bratislavská časť slávností. V dňoch 25.-31. júla sa predstavia dve inscenácie - Márna lásky snaha v réžii Ivana Rajmonta a Král Lear v réžii Martina Hubu. Podobne ako v Prahe a v Brne sa tento roku bude festival konať na Bratislavskom hrade, aby tak získal možnosť vidieť predstavenia väčší počet návštevníkov než pred rokom, keď sa festival konal na nádvorí VŠMU.

(lw)

obsah | kultura - kultúra