Polští nacionalisté zkopírovali Neckáře

Kostlivce ze skříně české popmusic vytáhla na pomoc své předvolební kampani polská strana Sebeobrana. Její hymnou je kopie písně Ten chléb je tvůj i můj, kterou koncem 70. let zpíval Václav Neckář.

Hymna nacionalistické rolnické strany Andrzeje Leppera je téměř totožná s písní Ten chléb je můj i tvůj, kterou napsali již zesnulý skladatel Jindřich Brabec a textař Michael Prostějovský pro Václava Neckáře. Český zpěvák si za ni v roce 1978 odvezl cenu festivalu v Sopotech.

Sebeobrana svou hymnu vydává na svých internetových stránkách za původní skladbu. Podle polské rozhlasové stanice Trojka, která na použití plagiátu jako první upozornilo, se za autora stranické hymny pokládá Jerzy Suszycki ze skupiny Dr Jasnowidz (Dr Jasnovidec). Ten se však k případu odmítá vyjádřit.

Šedesátiletý Václav Neckář nedávno v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že píseň Ten chléb je tvůj i můj dnes považuje za "největší blbost, kterou kdy nazpíval". Její úspěch v Polsku si vysvětluje tím, že ji tamní publikum nepovažovalo za úlitbu komunistickému režimu, ale za vlasteneckou píseň. "Vlastenectví tam nebylo tak zdiskreditované a spojované s vládnoucí stranou," vzpomínal Neckář v HN na sousední zemi za časů komunistické vlády Edwarda Giereka.

Kromě otázky, jak je možné, že si političtí demagogové neomylně vybírají z populární hudby to nejhorší (na Slovensku to byl například opus Mečiarova HZDS s názvem Vivat Slovakia), se ovšem jedná o jasné porušení autorských práv. "V žádném případě nás nikdo nekontaktoval," řekla LN Petra Žikovská z vydavatelství Supraphon, které práva k Neckářově písni vlastní. "Museli by se také spojit s jejími autory, nebo těmi, kdo je zastupují. Pokud by chtěli písničku upravit, potřebovali by jejich souhlas, protože podle autorského zákona je to zásah do autorského díla," dodala.

Zástupcem autorů písně je Ochranný svaz autorů (OSA). Představitelé této organizace tvrdí, že existuje polská verze této skladby z roku 1990, kterou OSA zaregistrovala a má ji zdokumentovanou. Text této verze se však od textu hymny strany Sebeobrana výrazně liší. OSA zároveň dodává, že se zatím proti nedovolenému používání plagiátu písně neohradila.

Popularita Sebeobrany klesá

Těžko říci, jestli si Sebeobrana skandálem s ukradenou hymnou polepší. Jak bylo vidět ve volbách do Evropského parlamentu, strana Andrzeje Leppera v poslední době poněkud ztrácí. Kromě dvou demokratických stran "Občanské platformy" (PO) a "Práva a spravedlnosti" (PiS) ji předhonila i Liga polských rodin (LPR), extrémní ultrakatolická a protievropská strana, která se umístila na druhém místě se 16 %. Sebeobrana překvapivě získala pouze necelých 11 %.

Pád obliby Sebeobrany potvrzují i průzkumy veřejného mínění. Výsledky ze 7. července ukázaly, že PO by získala 26 %, podpora Sebeobrany spadla na 17 % (v květnu 21 %), kdežto LPR by získala 16 % (v květnu 10 %). Sebeobrana tedy asi bude muset získat na razanci, aby odebrala radikální protievropské voliče LPR.

"Ten chléb je tvůj i můj", nebo "Ta zem je naše i vaše" - Text hymny polské Sebeobrany:

Dřív říkali, že to bude konečně ráj
Mlékem, strdím bude oplývat kraj
Neb rudé vybělelo
Evropské přitáhlo
Ale důsledky nepředvídal nikdo
Náhle je v zemi příliš rukou
A v zemědělství bije zvon na poplach
Pouze jeden nám pomáhá
Když klacky pod nohy hází vláda
A nemlkne, nemlkne jeho hlas

Ref: Ta zem je naše i vaše
Nenecháme se fackovat
Budeme bojovat jak lvi
A nikdo nám nezabrání

Povstal Andrzej a řekl "dost"
Maso snědli, rolník dostal kost
Když naši vykrmili
Východní stranu v jedné chvíli
A pro sebe, a pro sebe měli dost
Nebudeme dál poslouchat řeči
Dotovaný Západ je už za humny
Na Západě mají chuť na naši polskou šunku
Ale u nás za ni nechtějí platit nic

Ref: Ta zem je naše i vaše...

Už bylo dost trpělivosti, říkám vám
A pořád má někdo zázračný plán
Vezměme věci do svých rukou
Bez protestu nic nebude
A já povstanu, povstanu do boje
Polští rolníci nejsou jen tak někdo
Mají čest, ale také zlost
Konečně všichni pevně stanou jako jeden muž
Aby před Sejmem společně křikli: jak dlouho to ještě potrvá?

Text refrénu původní české verze:

Ten chléb je přece tvůj i můj
Ta zem je dneska tvá i má
Svou zemi sám proto stůj co stůj hýčkej, ať vzkvétá!
Hymnu Sebeobrany ve formátu mp3 lze najít na adrese:

http://www.samoobrona.org.pl/

PETR VIZINA, LUDĚK VAŠTA

obsah | kultura - kultúra