Ozdobou SázavaFestu byli letos Slováci

Strhujícím vystoupením amerického kytaristy a zpěváka Kinga George skončil v neděli časně ráno ve středočeské Sázavě třetí ročník benefičního festivalu SázavaFest. Hudebník původem z Virginie, který nyní žije ve Švédsku, působil na konci šedesátých let ve skupině The Harlem Kiddies, předkapele legendárního Jimi Hendrixe na evropských koncertech.

"Možná jsme ho neměli nechat až na konec programu, navíc se jeho vystoupení časově překrývalo s žánrově podobným Janis Joplin Revivalem na vedlejším jevišti," komentoval pořadatel SázavaFestu Pavel Kloupar fakt, že koncert Kinga George sledovalo jen několik stovek největších vytrvalců. Stylově pestrá produkce Kinga George si přitom pozornost zasloužila. Směs blues, rhytm and blues, reggae a rocku nejen potvrdila jeho přezdívku The Mega-Medley-man, ale také charakterizovala žánrovou pestrost festivalu.

Sluncem rozžhavený areál Ostrov od pátku do neděle přivítal přes osm desítek účinkujících, kteří se představili na třech hudebních scénách a v divadelním stanu. Asi na žádném jiném festivalu se neobjevilo v hledišti tolik diváků v plavkách. Ti totiž navíc mohli sledovat dění přímo z vody Sázavy.

Vrcholem pátečního programu byli podle očekávání američtí punkeři Samiam. Velký zájem provázel i Dana Bártu se souborem Illustratosphere, během kterého se diváci seznámili i s ukázkami z jejich chystaného alba. Očekávaný aplaus provázel i vystoupení souborů Vypsaná fixa, Divokej Bill, Wohnout či Ready Kirken. "To jsou takové festivalové jistoty," podotkl Kloupar. Také ohlas sobotní nabídky potvrdil, že na podobné akce jezdí publikum nevyhledávající jeden styl. Úspěch proto měl jak "historický" Abraxas, Vítkovo kvarteto či Michal Ambrož a jeho soubor Divoký srdce, tak stále jistější Lenka Dusilová či loňský objev November 2nd. Stejně publikum tleskalo i charismatickému Tonymu Ducháčkovi a Garage, Anně K. či dramatickému projevu Filipa Topola a jeho Psích vojáků.

Dluh loňskému ročníku festivalu splatilo Iné Kafe. Oblíbení slovenští punkeři loni kvůli onemocnění svoji účast odřekli, tentokrát přijeli ze sousedního Polska. "Bylo to něco úžasného, vystupovali jsme tam na polské obdobě Woodstocku, kde bylo tři sta padesát tisíc lidí," vzpomínal zpěvák Vratko Rohon. Slovenské kapely vůbec byly ozdobou letošního SázavaFestu. Vedle Iného kafe zaznamenala velký úspěch začínající Peha, hvězda slovenské scény Jana Kirschner a v sobotu po půlnoci stovky lidí roztancovalo reggae a ska soubor Polemic. Zklamání přineslo 0vystoupení nudného dua Doog, trochu nepochopitelně označovaného za "francouzské Tata Bojs".

Zájemci mohli vedle hudebního programu navštívit také divadelní stan, který však byl umístěn příliš blízko hudebních scén, jejichž program vystupující divadelníky rušil. Příliš mnoho lidí si nenašlo cestu k taneční scéně, kde v sobotu při produkci, kterou nabízel DJ Touchwood, posedávalo jen několik desítek zájemců.

Sázava Fest patří mezi středně velké festivaly. Sešlo se na něm téměř pět tisíc diváků, mezi nimiž nechybělo ani několik vozíčkářů, na jejichž podporu je SázavaFest tradičně pořádán. "Zdá se, že postiženým spoluobčanům budeme moci věnovat okolo sta tisíc korun," uvedl včera Pavel Klouper. Loňský výtěžek přispěl například na dobudování pražského Centra samostatného života.

ROMAN JIREŠ

obsah | kultura - kultúra