Krajanský festival v Rumunsku

Během víkendu 24.-25.5.2003 se v přídunajské vesnici Berzasca (jihozápadní Rumunsko) uskutečnil již osmý ročník folklórního festivalu českých krajanů. Na festivalu, který krajané pořádají jednou za dva roky, se představili soubory z většiny rumunských komunit, kde Češi žijí (v Rumunsku dnes žije přibližně 4000 našich krajanů, většina z nich je soustředěna v šesti téměř čistě českých vesnicích - Gerník, Svatá Helena, Eibenthál, Bígr, Rovensko, Šumice - v malebných kopcích rumunského Banátu v dosahu obce Berzasca).

Na pozvání bukurešťského Českého centra přijela do Berzasky zahrát i českobudějovická dechovka Kameňáci s kapelníkem Vojtěchem Prokešem (přítomnost kapely "ze staré vlasti" je již tradiční prosbou pořadatelů). Festivalu se zúčastnil i český velvyslanec v Rumunsku Radek Pech, poslankyně rumunského parlamentu za slovenskou a českou menšinu Ana Florea, ředitel odboru kulturních a krajanských vztahů ministerstva zahraničních věcí České republiky Zdeněk Lyčka, předseda společné slovensko-české krajanské organizace v Rumunsku Ondrej Štefanko a řada dalších hostů, včetně zástupců českých krajanů ze srbské strany Banátu (s nimiž přijede i česká velvyslankyně v Srbsku a Černé Hoře Judita Štouračová). Krajané přivítali i mnoho pravidelných návštěvníků rumunských Čechů z České republiky.

Krajanský festival je další významnou akcí rumunských krajanů v letošním roce. Počátkem května oslavili Češi z Gerníku, největší české komunity v Rumunsku, 150. výročí založení gernické školy a výročí založení vesnické dechovky Bohemia. Především přičiněním tří lektorů češtiny, kteří jsou vysláni z České republiky a působí na krajanských základních školách, proběhla olympiáda v českém jazyce, které se zúčastnili žáci téměř všech škol v Banátu, kde se čeština vyučuje.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra