Romská česká Superstar zajímá i zahraničí

V zemi často nepřátelské k Romům jako je Česko, je vítězství Vlastimila Horvátha, který se svou příslušností k tomuto etniku netají, v soutěži mladých zpěváků skutečným překvapením - těmito slovy dnes komentuje Horváthovo víkendové vítězství v pěveckém klání Česko hledá SuperStar francouzská agentura AFP.

"Svými černými vlasy a tmavší pokožkou vyhlásil Vlastimil Horváth, triumfálně zvolený hlasy televizních diváků, válku předsudkům," píše agentura. Připomíná nedávný průzkum agentury STEM, podle nějž má 63 procent Čechů spíše negativní názor na romskou menšinu. Jejích odhadem 200.000 příslušníků představuje asi dvě procenta obyvatel.

Každý desátý Čech neváhá říci, že má k Romům odpor, a pouze pět procent dotázaných je vnímá pozitivně. Tuto pětiprocentní skupinu tvoří převážně lidé s vysokoškolským vzděláním a mladí do 29 let, píše francouzská agentura. Také ředitelka romského muzea v Brně Jana Horváthová, která nehledě na své příjmení není s vítězem SuperStar příbuzná, potvrzuje určitou změnu postojů mládeže, zejména studentů, k romské problematice. "Bude to ale ještě dlouhá cesta, než zaniknou všechny dosavadní předsudky," řekla agentuře AFP.

V obdobném smyslu si Horváthova vítězství v divácké soutěži všimla i polská agentura PAP. Podtrhla, že podle komentářů českého tisku může vítězství Vlastimila Horvátha znamenat přelom v komplikovaných vztazích mezi Čechy a Romy. "Mimořádně skromný Horváth vyhrál v zemi, kde většina lidí slovo Rom spojuje s krádežemi, špínou a nevzdělaností," citovala PAP z českého tisku.

Romská organizace Romea upozorňuje, že Vlasta Horváth není prvním Romem, který vyhrál SuperStar. Koncem května se uskutečnilo v maďarské televizi TV2 finále obdobné soutěže, v němž zvítězil 23letý romský mladík Ferencz Molnár alias Caramel. "V budapešťské Sportaréně mu fandilo více jak 12.000 diváků, u televizních obrazovek to byly asi dva miliony," uvádí Romea a připomíná, že maďarské soutěže se účastnilo více Romů než jen vítězný Molnár.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra