Filmaři se sešli v Paříži

O současném stavu kinematografie diskutovali v Paříži čeští a francouzští filmaři. Debata s názvem Nová nová vlna? byla předehrou stejnojmenné filmové přehlídky, která se v metropoli nad Seinou uskuteční v říjnu v rámci České kulturní sezóny 2002.

Takzvanou novou československou vlnu, která dala kinematografii v 60. letech řadu pozoruhodných tvůrců a děl, zastupovala Věra Chytilová. "Dříve nebyly naší starostí peníze, ale ideologie, která šla obelstít. Peníze však neobelstíte," řekla Chytilová a dodala, že za komunismu se coby filmařka cítila svobodnější než nyní.

Režisér Vladimír Michálek však opáčil, že si nejvíce cení právě svobodného prostředí po pádu komunismu, přestože shánět v České republice peníze na filmy je velmi složitá záležitost. "Současná vládní garnitura bohužel tvrdí, že pokud je film dobrý, tak si na sebe musí vydělat. Oni nepovažují film za umění, ale za čistý showbusiness," poznamenal jeho kolega Saša Gedeon.

Herec, scenárista a režisér Jean-Marc Barr o současné francouzské kinematografii řekl, že jí podle jeho názoru chybějí "skuteční blázni" v tom dobrém slova smyslu, za které považuje například Larse von Triera. S tímto režisérem spolupracoval Barr, známý z Bessonova snímku Magická hlubina, na filmech Prolomit vlny a Tanec v temnotách. Na přehlídce bude uveden Barrův snímek Milenci, který byl promítán i v českých kinech.

(míš), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra