Rodí sa nový príbeh o vysťahovaní a návrate

Mama Nemka, otec Slovák. Martin Repka vyrastal v Nemecku, ale s rodičmi sa pravidelne vracal do Československa. Zažil teda Východ aj Západ, študoval na VŠMU a dodnes sa pohybuje na rozhraní oboch svetov. Práve teraz je na Slovensku, pri Rožňave a v Slovenskom raji nakrúca hraný film Let bocianov. Bude to tak trochu aj jeho príbeh. "Som veľmi rád, že som nezostal len na jednej úrovni a že sa viem pohybovať vo viacerých sve­toch," rozpráva Martin Repka. "Viem, aké to je, keď má človek dva domovy, a viem, aké to je, keď nemá ani jeden. Na Slovensku sa niekedy cítim ako Nemec, a naopak, v Nemecku ako Slovák. Občas z toho plynú krízy, a preto neviem dlho zostať v jednej krajine. Musím odísť do tej druhej, aby som si vážil tú prvú."

Na sfilmovanie tejto témy myslel Repka už šesť rokov. Scenár napokon napísal spolu s Eugenom Gindlom. "Bola to dobrá kombinácia. Eugen do príbehu vniesol to, čo by som ja nebol schopný. Lebo nešlo mi len o prepájanie Východu a Západu. Chcel som, aby sa v príbehu ukázala aj generačná výpoveď a hodnoty, ktoré už možno vymierajú. A bolo by neúprimné, keby som o starších ľuďoch písal ja."

Vo filme by sa mali príbehy starších hrdinov s príbehom tých mladších prirodzene prelínať. Mladá Nemka Vanda rieši svoje problémy v práci, s rodinou i priateľom. Na Slovensko príde za babkou Magdalénou. V tejto postave sa skrýva téma vysťahovalectva i téma návratu a hľadania starých lások. Magdaléna je totiž slovenská Nemka. Zo Slovenska ju vysídlili po druhej svetovej vojne a vrátila sa len nedávno.

Ona sa stretne so svojou prvou láskou, Vanda zas spozná mladého Mira a cez neho svet pašerákov a prevláčania utečencov. Príbeh sa totiž odohráva na pohraničnom území, niekde medzi Slovenskom, Ukrajinou a Poľskom. Keď do neho vstúpi Vandin priateľ z Nemecka a jeho nový kamarát Róm, konflikt rôznych kultúr dostáva ďalší rozmer. Čo znamená názov filmu, nechce Martin Repka zatiaľ príliš rozoberať, vraj to má byť prekvapenie. "Bocian v sebe nesie viacero symbolov, nielen ten, že nosí bábätká. To v tomto filme nehrá rolu. Dúfam, že tie ďalšie významy budú každému jasné."

Nakrúcanie na Slovensku by malo byť hotové v polovici septembra, potom sa Repka presunie do Frankfurtu. Film Let bocianov by mal byť v kinách na jar 2007.

Filmárov trápili aj policajti

V Slovenskom raji je tichučko, hoci sa v ňom na pár dní rozložil štáb. Pokojne pôsobí aj režisér filmu Let bocianov Martin Repka, svoju prácu komentuje s úsmevom: "Všetci mi vravia, že som si na seba nabral veľa. Je to náročné nakrúcanie, jednotlivé lokácie sú od seba vzdialené, od veľkých miest sme ďaleko."

Keď sa herci Lukáš Latinák (v úlohe pašeráka Mira) a Katharina Lorenz (hrá mladú Nemku Vandu) chystajú na scénu v jazere, v ich blízkosti je požiarna a záchranná služba. Nielen preto, aby otestovali bezpečné miesta vo vode - architekt Pavol Andraško vybral na nakrúcanie miesto s najvyšším stupňom ochrany.

Menším problémom bolo počasie, v národnom parku filmárov hneval dážď. Slnko vyliezalo a zachádzalo vždy opačne, ako si žiadala scéna. Film pritom tvorí 70 percent exteriérov, výkonná producentka Jana Horáková musela po večeroch prepisovať plán nakrúcania. Viac ju však trápili miestni policajti. Aj keď nakrúcanie v Slovenskom raji schválilo ministerstvo životného prostredia, do niektorých miest odmietali štáb (konkrétne jeho kamión) pustiť.

V Košiciach zas neboli ochotní požičať ani jednu poľnú uniformu (filmári ju potrebovali na scény s pašerákmi) a producentke odkázali, aby si ju ušili sami. "Prečo nám chceli nakrúcanie znemožniť, to bude prvé, po čom začnem po návrate do Bratislavy pátrať," hovorí.

Let bocianov je slovensko-česko-nemecká koprodukcia. Pri nakrúcaní počuť niekoľko jazykov. Kameraman Miro Gábor má poľského asistenta, režisér českého. Popri Lukášovi Latinákovi a Katharine Lorenz vo filme hrajú Radek Brzobohatý, Kyra Mladeck, Florian Stetter a Karol Csino.

Martin Repka to zhŕňa: "Hlavným producentom je naša spoločnosť Sen Film. Radi by sme dokázali, že na Slovensku máme talentovaných ľudí a že aj naša generácia dokáže nakrútiť profesionálne celovečerný film vo vlastnej produkcii. Niekto tomu už aj prestal veriť, a to je škoda."

KRISTÍNA KÚDELOVÁ

obsah | kultura - kultúra