Cena Alfréda Radoka patří Rösnerovi a Kolářové

Ceny Alfréda Radoka v podobě vavřínových lístků a jednoho věnce pro režiséra inscenace roku mají své majitele. Jednotlivé laureáty včera večer na scéně Stavovského divadla vyhlásila herečka Pavla Tomicová, zatímco hereci z královehradeckého Klicperova divadla v režii Vladimíra Morávka v rámci slavnostního ceremoniálu předvedli část inscenace Hoří, má panenko.

Právě Klicperovo divadlo, šampion všech ročníků, který proměnil nominace na titul divadlo roku celkem čtyřikrát, vyšel tentokrát naprázdno. Ceny se nedočkal ani režisér večera Vladimír Morávek, který přes takřka každoroční nominace na skutečný triumf v "Radocích" stále ještě čeká. Velkolepý a zatím nedokončený Morávkův projekt dramatizace Dostojevského románů Sto roků kobry se musel spokojit jen s cenou za hudbu, kterou získal Petr Hromádka.

Zatímco loni bodovali v cenách ostravští divadelníci, letos takřka vše "brala" Praha. Králem večera byl Boris Rösner, který si za roli Lakomce Harpagona v Národním divadle vysloužil již Cenu Sazky a Divadelních novin. "Ke kulturnímu hattricku", který se před dvěma lety nezdařil Janu Třískovi, tak chybí Rösnerovi již jen krůček. Získá-li v sobotu ještě cenu Thálie, stane se prvním hercem, který obsáhl všechny divadelní ceny. Plody práce, se kterou nemilosrdně servíruje divákům razantní německou dramatiku, začíná sbírat divadlo Komedie. V režii Arnošta Goldflama uvedlo hru Thomase Bernharda U cíle, v níž zazářila Daniela Kolářová v roli tyranské matky. Právě Kolářové patří ocenění za nejlepší ženský herecký výkon.

Výjimečnou sezonu mělo rovněž Divadlo Na zábradlí, oceněné jako divadlo roku. Právě na této scéně nastudoval Jan Nebeský inscenaci hry Ernsta Jandla Z cizoty, která přetrumfla například Morávkova Idiota a odnesla si trofej za Inscenaci roku. Mimořádně úspěšné bylo loni Národní divadlo. Vedle podařeného nastudování Lakomce s excelujícím Rösnerem uvedlo také operu Martina Smolky a Jaroslava Duška Nagano, oceněnou jako původní českou hru roku. Národní divadlo také mělo šťastnou ruku, když do souboru angažovalo absolventku DAMU Magdalénu Borovou, která ještě na studiích okouzlila rolí Nestydy ve stejnojmenné hře Koffi Kwahulého v divadle Disk. Kritika Borovou označila za Talent roku. Mezi pražské scény se vklínilo plzeňské divadlo J. K. Tyla s cenou pro scenografa Pavla Svobodu za Wagnerovou operu Bludný Holanďan.

V dramatické soutěži o nejlepší hru bodovali Roman Olekšák, Miroslav Bambušek a Dušan Vicen.

Ceny Alfréda Radoka 2004

* INSCENACE

Z cizoty - Ernst Jandl režie Jan Nebeský, Divadlo Na zábradlí, Praha

* ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON

Daniela Kolářová Matka - Thomas Bernhard: U cíle, Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie

* MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON

Boris Rösner Harpagon - Jean Baptiste Moliere: Lakomec, Národní divadlo, Praha

* DIVADLO

Divadlo Na zábradlí, Praha

* PŮVODNÍ HRA

Nagano Martin Smolka - Jaroslav Dušek Režie Ondřej Havelka, dirigent Jan Chalupecký, Národní divadlo, Praha

* SCÉNA

Pavel Svoboda Richard Wagner - Bludný Holanďan, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň

* HUDBA

Petr Hromádka Fjodor Michajlovič Dostojevskij, Vladimír Morávek: Sto roků kobry, režie Vladimír Morávek, Divadlo Husa na provázku, Brno

* TALENT

Magdaléna Borová herečka

KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

obsah | kultura - kultúra