Pražské Quadriennale udělovalo medaile

Ačkoli 10. ročník světové výstavy scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale trvá teprve pátý den, rozdala v úterý odpoledne mezinárodní porota v pražské Laterně magice na dvě desítky medailí a čestných uznání. Nejcennější trofej, Zlatou trigu, získala v konkurenci padesáti zemí národní expozice Velké Británie.

Ta bodovala i v dalších kategoriích: zlatou medaili dostal britský scénograf Richard Hudson za výpravu k Händelově opeře Tamerlán, další zlatá medaile patří Nicky Gillibrandové za kostýmy k Shakespearovu Snu noci svatojánské. Zlatou medaili za komplexní výtvarné řešení inscenace obdržel švédský tvůrce Lars-Ake Thessman (výprava) a Karen Erskineová (kostýmy) za Straussovu Elektru, zlatá medaile za realizovaný projekt v sekci divadelní architektury odměnila římský Park hudby proslulého italského architekta Renza Piana.

V dalších cenách se opakovaně objevilo Řecko, dále pak tvůrci z Ruska, Švédska, Lotyšska, Španělska (Katalánska), Švýcarska, Rumunska, Finska, Koreje, Nového Zélandu, Nizozemska, Tchajwanu a Kanady. Zvláštní stříbrnou medailí odměnila porota expozici Slovenska věnovanou tvorbě nedávno zesnulého scénografa Aleše Votavy.

Vyhráli jste všichni

"Vyhráli jste vlastně všichni, kteří jste na PQ přijeli, neboť i účast se počítá," oslovil auditorium Laterny magiky s pestrou sbírkou světových scénografů při předávání cen generální komisař PQ Jaroslav Malina. "Kdybychom udělovali medaili za statečnost, získali by ji čeští divadelníci za to, jak se vyrovnali s následky povodní," řekl předseda poroty, režisér a generální sekretář Mezinárodního divadelního ústavu André-Louis Perinetti z Francie. Jedenáctičlennou porotu tvořili scénografové a teoretici z Jihoafrické republiky, Řecka, Británie, Japonska, Ruska, Mexika, Polska, Německa, Francie a USA. Českou republiku zastupoval historik umění, architekt a pedagog Jiří Kotalík.

Pražské Quadriennale v Průmyslovém paláci na Výstavišti potrvá do 29. 6. Otevřeno je denně od 10. do 19.00

RADMILA HRDINOVÁ

obsah | kultura - kultúra