Pururambo získalo v Španielsku Cenu Mountain Wilderness

Dokument Pururambo slovenského filmára Pavla Barabáša získal v Španielsku Cenu Mountain Wilderness. Medzinárodný festival horských a dobrodružných filmov v španielskom meste Torello vyvrcholil dnes slávnostným odovzdávaním cien.

Od piatka 10. novembra návštevníci mohli uvidieť až 39 filmov zo 14 krajín celého sveta. Spomedzi veľkej konkurencie sa odborná porota rozhodla udeliť filmu Pavla Barabáša Pururambo Cenu Mountain Wilderness za najlepšie stvárnenie prírodných krás. Je to v poradí už 17. cena tohto dokumentu.

Dobrodružný dokumentárny film Pururambo (54 minút) rozpráva o najväčšom tropickom ostrove sveta - Novej Guinei. V labyrinte jeho neprívetivých močiarov, žijú ľudia vysoko na stromoch v primitívnych podmienkach tak, ako v dobe kamennej. Podľa misionárov sú medzi nimi aj kanibali.

Pavol Barabáš je autorom širokej škály horských a dobrodružných filmov o ľuďoch v extrémnych podmienkach. Má za sebou množstvo objavných expedícií. Rád vyhľadáva príbehy, v ktorých hrdina ide až na hranicu svojich možností. Za svoje filmy dostal vyše 130 ocenení doma i v zahraničí. Je tiež držiteľom prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo, ktoré je každoročne udeľované úspešným osobnostiam Slovenska.

TASR

obsah | kultura - kultúra