Praha láká holywoodské filmaře

Přilákat filmové štáby ze zahraničí se pokoušejí pražští radní. Ti rozhodli, že filmaři budou platit v Praze za pronájem veřejného prostranství téměř o polovinu nižší poplatky než dosud. Zrušili tak své předchozí rozhodnutí, kdy zkušebně zvýšili poplatek za využití pražské památkové rezervace na pětinásobek.

Radní Máša dnes zdůraznil, že přínosem pro Prahu je nejen výše nájemného a místní poplatek, který vybírají od filmařů jednotlivé městské části. "Důraz klademe na prezentaci hlavního města Prahy a chtěli bychom těmito pravidly zvýšit cestovní ruch v hlavním městě," řekl.

Dnešním dnem se tedy mění cena za pronájem veřejného prostranství pro filmování ke komerčním účelům. Nájemné na území pražské památkové rezervace, vyjma Staroměstského a Václavského náměstí, je nově stanoveno na 10 korun za metr čtvereční za každý natáčecí den. Na Karlově mostě kromě toho účtuje Praha 1 paušální poplatek 250.000 korun za den.

Jeden den filmování na Staroměstském náměstí vyjde na 90.000 korun. Pronájem prostor na Václavském náměstí je nově stanoven na 50 korun za metr čtvereční a den. Nové nájemné na veřejném prostranství mimo území pražské památkové rezervace, Staroměstského a Václavského náměstí, je pět korun za metr čtvereční za jeden den.

Rada upravila výši poplatků po jednání s Asociací producentů filmů a filmovými společnostmi. Ceny jsou podle radního přijatelné pro obě strany. Podmínky platí do konce roku 2003. Před vypršením platnosti budou radě opětovně předloženy ke schválení s tím, že jejich účinnost nebude časově omezena.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | kultura - kultúra