Cena z popradského festivalu ide do Austrálie

Hlavnú cenu 12. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade získal Austrálčan Jon Muir za film Sám naprieč Austráliou.

"Predviedol vynikajúci dobrodružný výkon s vynikajúcou kamerou. Nemali sme pochybnosti o tomto filme," zdôvodnil rozhodnutie predseda poroty Peter Latzko z Francúzska. Ako doplnil ďalší člen poroty Marek Ťapák, film a zámer austrálskeho cestovateľa vyrážali dych.

"Prešiel 2 400 kilometrov naprieč pustatinou, hoci mu väčšina ľudí hovorila, že je to absolútne šialenstvo," dodal Ťapák. Aljoša Markač ako najmladší porotca v histórii festivalu je presvedčený, že ceny rozdelili tým najlepším filmom.

"Mnoho filmov napriek perfektnej kamere či spracovaniu bolo skôr klipmi," povedal Markač. Ocenenia sa dočkal aj slovenský filmár Pavol Barabáš. Jeho snímka Amazonia Vertical získala cenu za najlepší expedičný film po neprebádaných územiach.

Okrem týchto filmov porota ocenila za najlepšiu kameru film Pororoca - Surfing the Amazon režiséra Billa Heatha, cenu za najlepší horolezecký výkon získal film francúzskeho režiséra Shaya Katza Trilógia, cena pre novú generáciu ide do Rakúska za film Na ceste a zvláštnu cenu poroty získal Marat Sarulu z Kazachstanu za film Vzlietnutie.

Trojčlenná porota hodnotila 34 súťažných filmov zo 14 krajín.

(ič), PRAVDA

obsah | kultura - kultúra