Odvrhnutý psík hrá v národnom divadle

Foxteriér Klork je miláčikom hercov, zamestnancov a divákov Slovenského národného divadla! Za účinkovanie v hre O myšiach a ľuďoch dostáva párok. Párstokorunový honorár za jeho javiskový výkon ide pre Slobodu zvierat. Použijú ho na výstavbu nového útulku. Klork je jedným zo zvierat, ktoré žijú v ich útulku na Poliankach.

Do divadla vodí psíka aktivista Slobody zvierat Roman Maroš (21). "Klork má asi 5 rokov. V útulku je už viac ako pol roka. Potuloval sa pri jazere Draždiak v Petržalke," vraví R. Maroš. Herci si Klorka obľúbili pre jeho priateľskú povahu. "Spočiatku ho bolo treba na javisko ťahať, ale po ôsmej repríze sa už správa ako rodený herec," povedal herec Juraj Slezáček (62).

Na scéne Divadla P. O. Hviezdoslava odovzdá psíka na zastrelenie jednému z robotníkov. Podľa scenára amerického autora Johna Steinbecka psík prekáža a smrdí ostatným účastníkom príbehu odohrávajúcom sa v čase hospodárskej krízy. "Je to paradox, že kolega Slezáček, ktorý je tiež milovník psov, práve mne dá Klorka, aby som ho zastrelil," povedal herec Peter Bzdúch (50), ktorý má dvoch malých jazvečíkov.

Keď v záverečnej kľaňačke privedú na javisko živého psíka, jeho herecký výkon diváci odmeňujú najväčším potleskom a Slezáček párkom. Ozaj, "podarilo" sa Klorkovi vyšpiniť na divadelné dosky? "Nie, hoci by bol jediným tvorom, ktorému by sa také čosi na javisku Národného divadla prepieklo," uzavrel Slezáček.

NOVÝ ČAS

obsah | kultura - kultúra