Zemřel František Pavlíček, autor Markety Lazarové i slavné Babičky

Nejuctívanější, a přesto léta utajovaný. To byl scenárista a dramatik František Pavlíček, autor nezapomenutelné televizní Babičky, který včera zemřel ve věku 80 let.

Pavlíčkův život byl plný paradoxů společných osudům takzvané generace osmašedesátníků. Podle Pavlíčkova scénáře vznikla Marketa Lazarová, jež vyhrála hlasování o nejlepší český film všech dob. Rovněž k nejmilovanější české pohádce Tři oříšky pro Popelku napsal scénář právě Pavlíček - ale dlouho o tom nesměl nikdo vědět. Celoživotní zastánce sociální spravedlnosti, někdejší nositel Řádu práce a laureát Státní ceny Klementa Gottwalda, totiž podepsal Chartu 77, dostal se do vězení a zavřel si dveře ke svým profesím.

A měl jich požehnaně. "Přišel jsem do Prahy z valašského venkova a díval se, jak se dělá rozhlas. Když jsem se prokousal, vzal mě kamarád do televize. Z televize jsem odešel podívat se, jak se dělá film, a od filmu jsem zase nakoukl k divadlu," vyprávěl Pavlíček. Tvrdil, že strávil dvacet či pětadvacet krásných let učením, "jak se co dělá". Okusil také funkcí - koncem 60. let byl ředitelem Divadla na Vinohradech, odkud byl v roce 1970 odvolán. Po listopadu 1989 působil přes rok ve funkci ředitele Československého rozhlasu. Nicméně do paměti se zapsal hlavně svou tvorbou pro film a televizi.

V roce 1961 vznikl podle jeho textu Labyrint srdce, o rok později Horoucí srdce a v roce 1967 Marketa Lazarová v režii Františka Vláčila, jíž Pavlíček podle vlastních slov věnoval tři roky života. Jeho scénář posloužil i snímku Tony, tobě přeskočilo a v roce 1971, už na zapřenou, přišel televizní přepis Babičky od Boženy Němcové v režii Antonína Moskalyka. "Byla jsem poctěna tím, že si mě autor předlohy František Pavlíček s režisérem Moskalykem vybrali pro roli Viktorky," vzpomínala Libuše Geprtová. Podobně zase Jaromír Hanzlík vykládá, že díky Pavlíčkově sázce "na rizikovou kartu" se kdysi octl na vinohradské scéně. Ostatně Pavlíček měl k hercům vždy blízko, přestože prý rodičům kdysi slíbil, že se divadlu jaktěživ neupíše.

Po změně politických poměrů se Pavlíček vracel k autorské tvorbě vzácně. Posledním z celovečerních filmů, jejichž scénář napsal, se stala shodou okolností opět pohádka - Královský slib z roku 2001, který natočil Kryštof Hanzlík. A jak jinak, vyprávěla o lásce a cti.

iDNES

obsah | kultura - kultúra