Papeky v civile

Mnohí si myslia, že televíznou hviezdou sa može stať len anorektická peroxidová blondínka. Petra Polnišová (29), hviezda zábavnej relácie SOS, tento mýtus vyvracia. Napriek tomu, že nezodpovedá ideálu, patrí medzi najlepšie slovenské komičky. Hlášky typu "Cica, nežer!" sú už kultové a rozumie im každý.

V SOS ste jediná žena v tíme, tak ako bola v už zaniknutej českej relácii TELE TELE Veronika Žilková. Často spomína, že preto mávala problémy, jej rodičia sa hnevali, ako sa v niektorých skečoch prezentovala. Ako reagujú vaši najbližší na vaše účinkovanie v SOS?

Väčšinou pozitívne. Moja rodina je už z divadla zvyknutá, že sa dám "natiahnuť" do hocičoho, takže s tým, chvalabohu, nemajú problém. Práve naopak.

Aký je podľa vás rozdiel medzi českým a slovenským humorom a jeho vnímaním?

Určite nejaký rozdiel je, ale takto "voľným okom" mi nepripadá nejaký veľmi zásadný. Sme dva blízke národy s podobným jazykom. Veci, ktoré fungujú v Česku, fungujú aj na Slovensku a naopak. Či už si zoberiete dvojice Werich - Voskovec, Šlitr - Suchý, Lasica - Satinský, Bolka Polívku alebo relácie Česká soda alebo už spomínané TELE TELE.

Nie sú Slováci podľa vás puritánskejší?

Slováci mi nepripadajú ani tak puritánskejší, skôr sa mi zdá, že nám občas chýba nadhľad. Ale ja nerada zovšeobecňujem.

Nespôsobuje komplikácie pri práci to, že ste žena? Napríklad pri niektorých "tvrdších" scénkach?

Jaj... a my nejaké také robíme? Tvrdé scénky robili napríklad v Českej sode. Ja mám pocit, že od tvrdosti máme skutočne ďaleko. Ale čo sa týka niektorých cynizmov, tak mám v nich scenáristicky prsty často práve ja. Chalani sa nestačia čudovať.

Už ste niekedy v SOS odmiet li zahrať nejakú postavu?

Nikdy. A nepamätám si ani, že by to niekto z nás urobil. Naopak, čím je to väčšia haluznosť, tým sme nadšenejší.

Parodujete rôzne osobnosti - máte hranice, za ktoré by ste nešli?

Ja osobne by som mala veľmi "blbý" pocit, keby sme v SOS riešili nejaké ľudské zlyhania. Napríklad alkoholizmus konkrétných ľudí a podobne. My vytvárame postavy z toho, čo vidíme, ale tie postavy začnú žiť vlastným životom, takže často to už má od paródie konkrétnych ľudí ďaleko. Napríklad Edita Papeky si žije svojím životom už dávno.

Ktorá z parodovaných postáv vám je najsympatickejšia?

Mojím miláčikom je pesničkárka Homola Zuzulová. Je tak príjemne strelená, čím je väčšmi uletená, tým ju mám radšej. A úplne najradšej mám naše paródie klasických rozprávok.

Urazil sa už niekto z parodovaných?

Myslím, že Braňo Mojsej nám posielal nejaké odkazy cez médiá. Ale bohvie, či to naozaj vyslovil, a keďže sme spolu nehovorili osobne, tak tie odkazy neberieme vážne. Inak si myslím, že ostatní nemajú problém, naopak, s väčšinou z nich sme kamoši.

Ste vyštudovaná bábkoherečka, pomerne sľubne sa rozvíjala vaša kariéra v Miláne. Neľutujete, že ste sa vrátili na Slovensko?

Keby som to ľutovala, už dávno nie som tu. Ja som sa vrátila rada a nechápem, prečo tu stále panuje pocit, že prejdete dva kroky za hranice a všetko tam ide ľahšie a lepšie. Taliansko milujem, ale aj tam som si musela vytvárať zázemie a podmienky na život a často to bola riadna makačka. Navyše, tu mám rodinu, a keď poviem, že milujem Saxanu alebo Boba a Bobeka, viete, o čom hovorím.

V máji ste sa vydali... Kedy plánujete rodinu?

Myslíte plánovanie typu "O dva roky první dovolená v Jugoslávii, za pět let první auto...?" (Smiech.) Plánovaním by som si pokazila okamih prekvapenia, takže žiadne plány zo mňa nedostanete!

Mnohým bacuľkám vraciate sebavedomie - v scénkach a skečoch nemáte problém s kilami navyše. Aká žena je podľa vás krásna?

Taká, ktorá sa cíti krásna... Vlastne to ani neviem, u mňa meradlo krásy závisí od šarmu a bezprostrednosti konkrétnej osoby, a neviem, či sa to vôbec dá definovať... A čo sa týka mojich kíl navyše, svoje producírovanie v telke nepovažujem za nejaký výnimočný čin. Robila by som to isté, či by som mala o dvadsať kíl menej alebo viac.

Aká ste v súkromí? Mnohí humoristi a zabávači doma vtipom nesršia...

Tak asi nie som humorista a zabávač, lebo ja mám rada humor i doma a smejem sa často aj v súkromí. To však neznamená, že solím fóriky na počkanie a dávam: "a tento poznáte...?" Mám rada situačný humor, na ktorom sa viem veľmi pobaviť.

MONIKA MACHÁČKOVÁ

obsah | kultura - kultúra