Ostrava hostí hudebníky z celého světa

Na mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava přišlo v pátek do areálu známé Stodolní ulice a výstaviště Černá louka v pátek zhruba osm tisíc návštěvníků. Ti viděli nejen vystoupení předních představitelů world music Gorana Bregoviče a Geoffreye Oryemy, ale také tuzemskou hudební špičku.

Hvězdou prvního dne mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava byl srbský skladatel a kytarista hudebník Goran Bregović, známý především jako autor hudby ke Kusturicovým filmům. Do Ostravy přijel padesátičlenným souborem, kde jeho dechovku Wedding and Funeral Band doplnily patnáctičlenný pravoslavný sbor, polský smyčcový orchestr a tři zpěvačky z Bulharska a Makedonie. Jeho vystoupení trvalo dvě a půl hodiny. Nadšeným příznivcům dobré hudby se během prvního dne představil také uznávaný hudebník z Ugandy Geoffrey Oryema, který spolupracoval s Peterem Gabrielem, hvězdy české taneční scény Ecstasy Of St. Theresa a Skyline, ale i kultovní polská reggae kapela Tumbao Na hlavní scéně festival zahájilo vystoupení herce divadla Ypsilon a písničkáře Jiřího Schmitzera.

Bohatý sobotní program

Neméně zajímavá jména nabízí i sobotní část největšího hudebního festivalu Colours of Ostrava. Diváci se mohou těšit především na britské kapely. tanečně laděné Kosheen a Oi-va-voi, hvězdy psychedelické hudby Korai Öröm z Maďarska, francouzskou skupinu Zikfa a tři desítky dalších kapel, interpretů a DJů. Z Paryh přijedou funkovi J.A.R. a populární Support Lesbiens.

Zaměření festivalu, který reflektuje soudobé trendy bourání hranic žánrů i zemí, oceňují nejen návštěvníci, ale i samotní interpreti. "Hudba je jediný lidský jazyk, kterým se domluvíte všude na světě," řekl Goran Bregović na tiskové konferenci. Na dotaz Práva, zda ve své sbírce hudebních nahrávek má i české interprety, jmenoval romskou zpěvačku Věru Bílou.

Z největší dálky do Ostravy přiletěl tichomořský soubor Te Vaka, který je letos nominován v cenách BBC World Music za oblast Asie-Pacifik. "Zatím jsem neměl tu čest slyšet žádnou z českých kapel, ale doufám, že festivalu to určitě napravím," řekl lídr tichomořské kapely Opetaia Foa´i.

Stodolní je ostravskou Haigh-Ashbury

K fascinující atmosféře festivalu Colours Of Ostrava přispělo místo konání - známá Stodolní ulice v centru města. Taková se nedá navodit na žádné letištní ploše, byť by ji zaplnily desítky stanů s DJi a nejrůznějšími druhy občerstvení od obligátního párku a piva až po kršňácké vegetariánské pochutiny.

Stany nemohou nikdy nahradit existující bary a restaurace, z nichž každý má jinou atmosféru, natož pak klub, ve kterém se člověk může soustředit jen na kapelu, která ho zajímá a nebýt rozptylován hlukem linoucím se z vedlejších scén. Navzájem se však nerušily ani produkce na dvou pódiích pod širým nebem - byly totiž dostatečně odděleny blokem domů. dostatečně je oddělovaly budovy.

Samotné místo v centru města, tudíž snadno dostupné všem obyvatelům, by však nedokázalo navodit příjemnou atmosféru, která panovala na festivalu, přestože world music je o toleranci. Kdyby nebyla Stodolní otevřená, festival by neměl tak fascinující náladu. Připomínal koncerty sanfranciských kapel na slavné Haight-Ashbury, kde také docházelo k souznění mezi místem, jeho návštěvníky otevřenými novým formám a kapelami.

Něco podobného je výjimečné nejen v tuzemských podmínkách. Stodolní představuje obdivuhodný fenomén, který může brzy přinést plody v podobě originální hudební scény. A i kdyby k tomu nedošlo, stojí za to si vychutnat její fascinující atmosféru. A nejen v době festivalu, který je výjimečný nejen dramaturgií, ale také tím, že nehrozil příchod strážců pořádku, kteří by řekli, že už se musí končit, aby se nerušil noční klid.

ALEŠ HONUS, ALEX ŠVAMBERK

obsah | kultura - kultúra