Začal prodej hudby on-line

Muzika na internetu - První české obchody s digitální hudbou spustily své stránky. I v Česku už se dá stahovat hudba z internetu legálně. Prodej hudby po síti včera zahájil portál i-legalne.cz, ještě o den dříve jej předběhl portál AllMusic.cz. Hudební vydavatelé doufají, že možnost prodeje po internetu alespoň částečně vynahradí zisky ušlé nelegálním kopírováním nahrávek.

"Naším cílem není vymazat z trhu klasická cédéčka," říká Petr Peřina, marketingový ředitel společnosti DVC, která portál i-legalne provozuje. "I ti, kdo si dosud stahovali hudbu nelegálními způsoby a obhajovali se přitom tím, že neexistuje jiná alternativa, si nyní mohou pořídit svá oblíbená alba či jednotlivé písničky snadno, rychle a bezpečně legální cestou," říká Peřina.

Původní očekávání spojené s prodejem hudby po internetu se přitom donedávna spojovalo hlavně s firmou Apple, která je provozovatelem ve světě rozšířeného hudebního obchodu i-Tunes a nejznámějšího přehrávače i-Pod.

Jak ovšem říkají zástupci české pobočky firmy Apple, firma doposud neotevřela pobočku i-Tunes ani v daleko lukrativnějších zemích, než je Česko - například v jihovýchodní Asii.

Technologii chránící portál i-legalne. cz před nelegálním stahováním nabízené hudby dodal konkurent Apple, firma Microsoft.

Portál i-legalne.cz nabízí v současnosti zhruba 200 tisíc skladeb a plánuje nabídku zdvojnásobit. Stránky nabízejí deseti tisícům zájemců, kteří je navštíví, zkušební stažení jedné skladby zdarma. Zapotřebí je mít přístup k internetu a zadat heslo YMBJ11.

"Devadesát procent hudby se bude prodávat i nadále v obchodech," odhaduje nejbližší budoucnost zástupce české pobočky Sony BMG Zbyněk Knobloch. "Tak tomu bylo zpočátku všude na světě a je těžké dnes odhadnout, kdy digitální prodej převáží klasické obchody," míní.

Kromě Sony BMG se na prodeji přes portál i-legalne.cz podílejí také pobočky vydavatelských gigantů, firmy Warner Music, Universal a EMI. Spolupracují s ním i tuzemská vydavatelství jako Indies Records Multisonic, Black Point. X-productions a další.

Nabídku druhého internetového obchodu www.allmusic.cz, jenž patří do skupiny Vltava Stores, tvoří tituly z vydavatelství Indies Records. Ceny se ovšem pohybují zhruba kolem 15 korun, zatímco na portálu i-legalne.cz je například cena singlu První noc v novém bytě z desky Hapky a Horáčka nazvané Strážce plamene za 29,90 Kč.

Omezená nabídka na portálu AllMusic.cz má být ale pouze dočasná. Během následujících měsíců mají přibývat další "malá" vydavatelství a psychologická hranice půl milionu skladeb má padnout v první polovině příštího roku.

PETR VIZINA, LIDOVÉ NOVINY

obsah | kultura - kultúra