Kameramani v USA ocenili Ondříčka

Český kameraman Miroslav Ondříček včera večer místního času převzal v Los Angeles Mezinárodní cenu za životní dílo, kterou mu udělila Americká unie kameramanů. Dostal ji jako druhý východoevropan po Poláku Witoldu Sobočinském, který cenu získal loni.

Ondříček byl dvakrát nominován na Oscara za snímky Ragtime v roce 1982 a Amadeus v roce 1985. Americká unie kameramanů přihlédla hlavně k tomu, že se podílel na vzniku takových pozoruhodných filmů jako Vlasy, Silkwoodová a Valmont.

"Miroslav Ondříček zanechal nesmazatelnou stopu ve světovém filmovém umění. Narodil se s duší umělce a mistrovsky si osvojil dovednosti potřebné k filmovému sebevyjádření. Jeho díla bavila a povznášela obecenstvo po celém světě. Ondříček je zdrojem inspirace pro všechny filmové tvůrce, kteří chtějí realizovat své nenaplněné sny," uvedl prezident unie Richard Crudo.

Předseda výboru pro udělování cen Owen Roizman zdůraznil, jak tvrdou cestu musel Ondříček projít, aby ji získal. "Začal svoji dráhu za železnou oponou, izolován od západní komunity filmových tvůrců, ale vytrval a uspěl. To vyžadovalo odvahu a houževnatost," uvedl Roizman.

iHNED

obsah | kultura - kultúra