Jandák odvolal ředitele památkářů

Jen jediný den si pobyl ve fukci ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ) Zdeněk Novák. Nastoupil ve čtvrtek a v pátek ho údajně kvůli reportáži, v níž se vyjadřoval ke kauze pražského kostela sv. Michala, odvolal ministr kultury Vítězslav Jandák. Jandák odvolal i ředitele územních pracovišť. Oficiálním důvodem jsou administrativní opatření.

Nováka vedením NPÚ pověřil letos na jaře ještě bývalý ministr kultury, zesnulý Pavel Dostál. Podle zdroje blízkého ministerstvu kultury je důvodem Novákova odvolání způsob, jakým se vyjadřoval v reportáži televize Nova o kostele sv. Michaela.

Ministr se podle svých slov rozhodl Nováka odvolat na základě informace, že se bourá část Hladové zdi v Praze na Strahově. Podle jeho nového prvního náměstka Františka Formánka je ale ministrovo rozhodnutí odvolat generálního ředitele stejně jako ředitele územních pracovišť součástí větších systémových změn. Jandákovo rozhodnutí má údajně zefektivnit hospodaření památkových ústavů a zprůhlednit jejich práci.

Ministr oznámil, že výběrové řízení na uvolněné místo bude vypsáno v pondělí. Petr Miller, někdejší ministr práce a sociálních věcí, nyní nový ředitel odboru lidských zdrojů ministerstva kultury, na tiskové konferenci řekl, že by mělo být výběrové řízení uzavřeno do deseti dnů. Výběrového řízení se mohou zúčastnit i odvolaní ředitelé.

Ředitelé to nečekali

Většinu odvolaných ředitelů Jandákovo rozhodnutí překvapilo. Většině z nich bylo jejich odvolání zdůvodněno administrativními opatřeními. "Naprosto to nechápu a nechci to hodnotit," řekl k rozhodnutí ministra ředitel středočeského pracoviště NPÚ Vojtěch Láska. Důvod odvolání podle něj řiditelům sdělen nebyl. Ředitel pražského pracoviště památkového ústavu Michael Zachař řekl, že všichni šéfové byli svému odvolání přítomni a byli pověření prozatímní vedením ústavů.

Ani ředitel ústavu v Českých Budějovicích Aleš Krejčů důvod odvolání nezná. "Nebyl nám řečen, převzali jsme to a jedeme domů. Máme jen pověření řídit pracoviště, takže budeme pracovat jako dosud, než se to vyřeší," řekl.

Ředitel ústeckého pracoviště Zdeněk Henig se nechtěl k rozhodnutí ministra Jandáka vůbec vyjadřovat. Podle vedoucího krajského odboru kultury na Vysočině Horymíra Kubíčka je odvolání ředitelů překvapivé, ale krajům nepřísluší situaci nějak komentovat. "Ředitelé jsou jmenovaní a tudíž odvolatelní státní úředníci," řekl Kubíček.

Právě památky jsou jednou z priorit nového ministra kultury. Od svého razantního nástupu do funkce před několika měsící zmiňuje nutnost zlepšení přístupu k českým a často zanedbávaným památkám při každé příležitosti. Podle svých slov jedná o získání peněz na jejich opravu a údržbu z různých zdrojů.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra