Nohavica vyjíždí na turné do světa

Písničkář Jaromír Nohavica se chystá do světa za krajany. Zítra odjíždí do Anglie, v jeho cestovním plánu je také Irsko, Kanada a Spojené státy. Nohavicu, který v pátek koncertuje v londýnském klubu Sheperds Bush Empire, čekají sály pro 400 až 500 lidí.

Z Dublinu, kde hraje 9. října, se přesune do kanadského Toronta, následují vystoupení v amerických městech New York, Washington a Denver. Šňůru Nohavica uzavře 23. října v chicagském Park Place of Countryside. "Na přípravě turné se podílely krajanské spolky v jednotlivých zemích a podle jejich informací je o koncerty velký zájem," říká kameraman Dalibor Záruba, který na cestách pořídí dokumentární snímky.

O tom, jestli natočený materiál využije například pro DVD, se Nohavica rozhodne, až turné skončí. Na cesty s ním vyráží také manažer Michal Žáček a zvukař Jakub Lis. Návrat je plánován na 26. října.

Nohavica nejede do neznáma. V Londýně měl dva koncerty v listopadu 2004. Ameriku písničkář procestoval předloni. Za oceán vlastně tak trochu utekl před oslavami svých padesátin a odehrál devět koncertů za čtrnáct dní. "Jsem nadšen, že jsem tady. Dívám se velkýma očima. A jestli sem přijedu příště, tak budu vědět více," řekl tehdy Nohavica.

Do Ameriky písničkář odjíždí s lepším jazykovým vybavením. Letos si totiž naordinoval šestitýdenní jazykový kurz angličtiny, který absolvoval v Irsku. "Dokonce jsme se domlouvali, že se na turné budeme bavit jenom anglicky," dodal Záruba.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra