Čech bojuje o studentského Oscara

9. června budou se v americkém Los Angeles uskuteční slavnostní galavečer ku příležitosti udílení studentských Oscarů. O vítězích této nejprestižnější ceny pro "mladé" filmaře rozhoduje stejně jako u "velkých" Oscarů Americká filmová akademie. Své želízko v ohni má také Česká republika. Pětatřicetiletý režisér Michal Sedláček je v nominaci se svým krátkým hraným filmem Náraz.

Michla Sedláček se narodil roku 1967 v Plzni. V letech 1986-88 studoval dramaturgii a scénáristiku na pražském FAMU. V září 1998 se přesunul do Ameriky, kde začal studovat film se specializací na režii na Filmové fakultě Columbia University v New Yorku.

Film Náraz se zabývá problematikou rasizmu. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy se tři mladí čeští vojáci vydávají na svou první dovolenou. Na cestě domů se ve vlaku setkají s romskou dvojicí. Den pokročil a představy vojáků o tom, jak oslavit nově nabitou svobodu, jsou různé. Dva vojáci posilněni alkoholem začnou nejprve slovně a posléze i fyzicky napadat romského chlapce a jeho dívku. V této situaci se projeví rozdílné reakce spolucestujících - lhostejnost a útěk od neštěstí druhých na jedné straně a na straně druhé odvaha schopná jednat. V těžké situaci je třetí voják, který se však nakonec dokáže postavit i svým kamarádům, aby zabránil nesmyslnému násilí. Pozoruhně vykreslený snímek se už jistého ocenění dočkal. Byl oceněn za nejlepší režii na festivalu Columbia University 2001 a vyznamenán grantem z Fondu Miloše Formana 2001. V ČR se poprvé představil v roce 2001 na filmovém festivalu v Karlových Varech v rámci sekce studentských filmů. Zda se dočká také televizní premiéry zatím ještě není rozhodnuto.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | kultura - kultúra