Naarden zrušil dotace pro muzeum Komenského

Nad dalším osudem muzea Jana Ámose Komenského v nizozemském Naardenu visí černé mraky. Městské zastupitelstvo na konci týdne totiž rozhodlo, že v příštím roce sníží muzeu dotaci na polovinu a v roce 2005 ji zcela odbourá. Radní zároveň uložili starostovi Jacku Patijnovi, aby uspořádal kulatý stůl, který posoudí možnosti dalšího provozu muzea.

Pokud by byly nalezeny finanční prostředky mimo městský rozpočet, jsou radní ochotni se o osudu muzea dál bavit. V opačném případě městu nezbude, než ho napřesrok zavřít, řekl Patijn.

Česko se postará o Komenského mauzoleum

Velvyslanec ČR v Nizozemsku Petr Kubernát potvrdil, že česká strana je připravena přinejmenším zajistit, aby zůstalo otevřeno Komenského mauzoleum, tedy bývalá kaple s jeho hrobem, kterou má Česko dlouhodobě pronajatu za symbolické euro ročně. Bude se však snažit najít cesty, jak zachránit i muzeum.

Muzeum přitahuje turisty

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář Právu řekl, že ČR bude chtít zahájit s nizozemskou vládou jednání s cílem nalézt řešení, které by zajistilo další chod muzea. Česká strana by se snažila povýšit celou věc na záležitost mezi vládami s tím, že by se na financování činnosti instituce měla podílet jak ČR, tak Nizozemsko.

"Rádi bychom, aby muzeum fungovalo," zdůraznil Kolář a vyjádřil názor, že jeho zachování je i v zájmu nizozemské strany, mj. kvůli turistickému ruchu.

Dostál: není to otázka peněz

Maximální zájem na udržení muzea potvrdil také ministr kultury Pavel Dostál. "S premiérem Špidlou jsme se domluvili, že bychom ze státního rozpočtu z peněz ministerstva kultury uvolnili 80 tisíc eur (v přepočtu asi 2,6 mil. Kč), což je částka nutná na roční provoz muzea. Nyní je důležité, aby ministerstvo zahraničí udělalo s naardenskou stranou smlouvu o jeho dalším provozu. Není to tedy otázka peněz, ale otázka jednání," shrnul Dostál pro Právo.

JAROSLAV ZBOŽÍNEK, JAROSLAV ŠPULÁK, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra