Mucha prezentoval karlovarský festival v USA

Výkonný ředitel 39. MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha se vrátil z cesty po USA. V Los Angeles prezentoval festival a setkal se s Milošem Formanem.

V lednu jste byl jmenován výkonným ředitelem karlovarského festivalu. Změní se něco v rozdělení práce a kompetencí s Jiřím Bartoškou?

Prakticky se nezmění nic. Moje práce - shánět a jednat se sponzory, partnery a hvězdami - zůstane stejná, jen dostala jméno. S Jiřím Bartoškou věci společně probíráme, já se pak starám o výkon některých povinností, které z toho vyplývají, poslední slovo má on. Název funkce spíš vypovídá o tom, že ho mohu zastupovat a vést jednání. Všude být nemůže.

V neděli jste se vrátili z týdenní pracovní návštěvy USA. Co bylo jejím hlavním cílem?

Představit festival lidem z filmového průmyslu v Los Angeles. Plánovali jsme to už delší dobu, protože víme, že ostatní srovnatelně významné festivaly pořádají v Hollywoodu takové prezentace pravidelně. Má to smysl především pro zvaní hostů. Je něco jiného pozvat hvězdu osobně než jen posílat zvací dopisy. Uspořádali jsme večírek pro stovku agentů, lidí z velkých studií, herců, producentů. A mám velkou radost, že všichni, o které jsme stáli, přišli. Promítli jsme film o festivalu a pak jsme jednali o některých návrzích. Ale co konkrétního z toho bude, kdo opravdu přijede, to ještě samozřejmě nevíme.

Na večírek jste zvali i Miloše Formana, který den poté přebíral cenu za celoživotní dílo na festivalu v San Franciscu. Našel si pro Karlovy Vary přesto čas?

Našel a měli jsme z toho velkou radost. Uvedl na výstavě českých filmových plakátů film Lásky jedné plavovlásky a pak přišel za námi. Dlouho se s Jiřím Bartoškou neviděli, teď spolu strávili několik hodin a Forman znovu potvrdil svůj přátelský vztah k festivalu, což není zdvořilostní fráze. Může to znamenat velmi významnou přímluvu respektive doporučení našeho festivalu některé americké hvězdě, jak se podařilo například u Michaela Douglase. Padla i zmínka o eventuálním Formanově příjezdu do Varů, ale to se zcela podřídí přípravám jeho nového filmu.

Setkali jste se také s Madelaine Albrightovou. Lze i tady mluvit o přátelství?

Chceme tomu věřit. Setkání, které zorganizoval velvyslanec ČR Martin Palouš ve Washingtonu, bylo nádherné. Paní Albrightová je obdivuhodná dáma a ráda by do Varů přijela. Snad se podaří najít v jejím programu místo. Kromě toho jsme ji požádali o pomoc stejného druhu jako Miloše Formana: o tom, jakou váhu má její doporučení, jistě nikdo nepochybuje.

Vaše cesta se tedy jeví úspěšně, pokračují stejně dobře i přípravy festivalu doma?

Faktem je, že nám ta cesta - včetně ohromné vstřícnosti jak českého velvyslanectví ve Washingtonu, tak konzulátu v Los Angeles - dodala čerstvou energii. Po kritikách a útocích na festival bylo totiž letos složitější sehnat peníze. S některými partnery, jejichž podpora byla dlouholetá, jsme vlastně začínali od začátku. Nakonec bylo rozhodující, že stát dal finanční dotací zřetelně najevo, že festival pro tuto zemi smysl má. Příspěvek zvýšilo město Karlovy Vary, dál nás podporuje kraj. Takže pokud dopadnou poslední jednání tak, jak předpokládáme, je festival pro letošní rok finančně zajištěn.

Máte dobré zprávy i pro jeho návštěvníky? Myslím tím hlavně místa v kinech.

To je bohužel horší. Nebudeme mít z loňska osvědčený nafukovací stan, protože francouzská firma, která ho provozovala, zkrachovala. Vrátíme se tedy do Lázní III, které jsou sice po rekonstrukci, ale jako kino stále provizorní. Musíme dál doufat, že město najde vhodnou variantu vybudování nového kina.

Budete ještě před zahájením festival prezentovat jinde v zahraničí?

Chystáme se ho představit v Bruselu při vstupu České republiky do Evropské unie. Od 10. května tam bude výstava Bořka Šípka a přehlídka české dokumentární filmové tvorby. My chceme před projekcí jednotlivých dokumentů promítat tříminutovou upoutávku na festival. V Cannes nás bude možné vidět díky prvnímu společnému česko-slovensko-polskému stánku na filmovém trhu, který připravuje České filmové centrum. A velkou radost mám z nastartování širší spolupráce s televizní společností MTV: svědčí o růstu mezinárodního významu festivalu. MTV odvysílá v červnu sérii upoutávek na festival a ve Varech pak uspořádá - podobně jako v Cannes - vlastní velkou party a natočí o průběhu přehlídky speciální pořad.

VĚRA MÍŠKOVÁ

obsah | kultura - kultúra