Na MFF Bratislava výnimočné zastúpenie slovenských filmov

Slovenská kinematografia sa síce nachádza v neutešenej situácii, napriek tomu ponúkne šiesty ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava dvanásť titulov našich tvorcov.

Je to výnimočný rok, konštatoval na tlačovej besede programový riaditeľ festivalu Peter Nágel, ktorý upozornil aj na samostatnú sekciu Nové slovenské filmy. Tá od 3. decembra, keď sa podujatie začína, ponúkne návštevníkom bratislavského Auparku filmy od deviatich slovenských autorov. Medzi nimi bude už tradičným ťahákom Pavol Barabáš, ktorý predstaví snímku Amazonia Vertikal. Sekcia ponúkne aj filmy späté s Radošínskym naivným divadlom, a to Jááánošíííka, Raňajky v tráve a Kroniku komika.

Okrem samostatnej sekcie však bude mať Slovensko po minuloročnej prestávke zastúpenie aj v hlavnej súťaži. V nej bude súperiť 19 filmov, pričom slovenským želiezkom v ohni bude debut mladej autorky Kataríny Šulajovej O dve slabiky pozadu. Na MFF nebude chýbať ani sekcia Európsky film, ktorá ponúkne podľa organizátorov ozajstné lahôdky. Nemenej zaujímavá má byť sekcia nezávislých snímok Proti prúdu, či Premiéry, ktoré predstavia nové tituly a nových tvorcov. Aj šiesty ročník festivalu ponúkne tradičné sekcie ako Zoom, ktorý sa tentoraz zameria na Island, či sekciu Voľná zóna: Mladosť bez limitov, alebo sekciu Focus.

Ako dodal Nágel, MFF Bratislava ponúkne tento raz 164 titulov, ktoré organizátori vyberali z približne 400 prihlásených snímok. Do 11. decembra uvidia diváci 260 predstavení, ktoré budú premietať v siedmich kinosálach Palace Cinemas bratislavského Auparku. Na rozdiel od minulého roka, keď začiatok festivalu poznačil chaos v predaji vstupeniek, tento rok sa ich predpredaj začne už na budúci týždeň v sobotu. V tom čase by už mal byť známy presný program festivalu a o dva týždne organizátori zrejme predstavia aj hostí, ktorí tentoraz do Bratislavy prídu.

SME

obsah | kultura - kultúra